Experts en nutrició opten per investigar els beneficis de la fruita seca en fertilitat o lluita contra la mortalitat

  • El Reus Nuts 2022 reuneix una trentena de científics internacionals per posar en comú recerques sobre aquests aliments

VilaWeb
Redacció
20.10.2022 - 21:42

Una trentena d’experts en nutrició d’arreu del món s’han reunit al Reus Nuts 202 per plantejar les futures línies de recerca sobre els beneficis de la fruita seca en la salut. Entre altres àmbits, els investigadors apostaran per estudis que analitzin els efectes de la fruita seca en la fertilitat -tant femenina com masculina- o en la lluita contra la mortalitat. El catedràtic en nutrició de la URV Jordi Salas-Salvadó ha remarcat la importància de la recerca per entendre els mecanismes de funcionament d’aquests aliments, com per exemple en les malalties cardiovasculars. A la trobada s’exposen investigacions recents i acabarà demà. Posteriorment, es publicaran les conclusions en una revista científica internacional.

La investigació sobre els beneficis de la fruita seca envers la salut va tenir el seu punt de partida ara fa trenta anys, de la mà del professor de Nutrició i Epidemiologia a la Universitat Loma Linda Joan Sabaté. “En aquell moment, no es recomanava la fruita seca per als malalts cardiovasculars, anava en contra del corrent científic. No em vaig desanimar i vaig iniciar assajos clínics”, ha dit a l’ACN Sabaté. A partir de la seva investigació, es van demostrar els nombrosos beneficis que tenen aquests aliments en pacients d’aquestes malalties.

Ara, tres dècades després, Sabaté ha insistit en la necessitat de continuar la recerca en més d’una direcció. Entre altres, el professor assenyala que caldria apostar per dues línies d’investigació, una centralitzada en les malalties infeccioses i l’altra, la sostenibilitat en la producció de la fruita seca. Altres experts, com el catedràtic de la URV Jordi Salas-Salvadó, han afegit diferents àmbits d’estudi a tenir en compte en un futur, com és el cas de la recerca envers la fertilitat o la longevitat vital amb el consum de fruita seca.

Pel que fa als beneficis ja demostrats envers les malalties cardiovasculars, Salas ha recomanat una ingesta diària de 30 grams diaris de qualsevol fruita seca. De fet, un dels temes claus de la Reus Nuts 2022 és la diabetis, la resistència a la insulina i l’envelliment cognitiu, entre altres. La trobada, que s’allargarà fins aquest divendres a la seu de l’International Nut and Dried Fruit Council (INC), reuneix fins a una trentena d’experts en nutrició de tretze països que posen en comú les conclusions de les últimes investigacions sobre aquests aliments. Una vegada acabat el congrés, els resultats es publicaran a la revista científica Nutrients.

Un congrés amb presència d’experts i indústria

Aquesta és la primera edició de la Reus Nuts, organitzada per la Universitat Rovira i Virgili, perquè que la pandèmia va obligar a posposar la trobada dos anys. El congrés no només ha comptat amb la participació d’experts i investigadors, sinó que també hi ha tingut cabuda el sector industrial agroalimentari que es dedica a la fruita seca. Ho ha fet com a observadors, per escoltar les conclusions a les quals han arribat les diferents recerques.

Entre altres aspectes, també s’ha parlat sobre la necessitat de garantir la sostenibilitat en la producció d’aquests fruits, no només per al benefici dels productors, sinó també per al conjunt del planeta. En la mateixa línia, els experts han recordat la importància d’apostar pel consum del producte de proximitat, amb la voluntat d’enfortir l’economia circular de cada país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any