ERC convoca assemblees territorials per explicar el pre-acord i divendres farà la consulta

  • La direcció ha convocat una consulta per a divendres i es podrà votar tan telemàticament com presencialment

VilaWeb
Redacció Albert Salamé (fotografies)
29.07.2024 - 18:09
Actualització: 30.07.2024 - 11:59

L’executiva nacional d’ERC ha acabat poc després de les set la reunió a la seu del partit al carrer de Calàbria de Barcelona que havia començat a les deu del matí. La direcció ha convocat una conferència de premsa, encapçalada per la portaveu, Raquel Sans, per explicar les bases del pre-acord amb el PSC per a investir Salvador Illa.

El pre-acord és basat en quatre carpetes i la direcció d’ERC en destaca principalment la del finançament. Sobre aquesta carpeta, el govern de Catalunya recaptaria el 100% dels imposts, sortiria del règim comú i hi hauria la garantia que hi hauria un finançament singular independentment de qui governés, segons que ha explicat Raquel Sans, portaveu del partit. El 2026 ja es recaptaria l’IRPF de l’any anterior. Alhora, el pre-acord també recull que es mantingui l’impuls que hi ha hagut a l’audiovisual, que hi hagi un Departament del Català i es defensi el català com a vehicular a l’escola. Un altre punt és el de crear una convenció nacional per a la resolució del conflicte amb totes les forces, una eina que tindrà el Parlament de Catalunya, presidida per ERC, en què els partits faran arribar les propostes. La darrera carpeta, sobre “polítiques republicanes”, inclou de mantenir el Departament d’Igualtat i Feminismes o la gratuïtat de l’escola de zero anys a tres.

Podeu recuperar ací la compareixença per anunciar l’acord amb el PSC per a investir Salvador Illa com a president de la Generalitat de Catalunya:

“Avancem de manera molt decidida cap a l’agència fiscal”, ha explicat Sans en la conferència de premsa, en què ha dit que Catalunya passaria a gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar tots imposts recaptats. Quant al dèficit fiscal, ha explicat que es durien a terme un seguit de mesures per revertir l’impacte del dèficit, com ara mecanismes per a assegurar que es respectés el principi d’ordinalitat o bé la creació d’un consorci per a l’administració conjunta de les inversions de l’estat espanyol a Catalunya. “Catalunya pagarà a l’estat pels serveis que presta a Catalunya, i evidentment hi haurà una quota de solidaritat que s’haurà de fixar de manera clara”, ha afegit Sans. Sobre això, ha aclarit que implicaria canvis a la llei de finançament comú espanyola (LOFCA), que requereix majoria absoluta al congrés espanyol.

Sans ha informat que l’acord havia estat aprovat a l’executiva gairebé per unanimitat. El pacte amb els socialistes serà consultat als militants divendres, que decidiran si l’aproven o no. Es farà de manera telemàtica de 9.00 a 20.00 i presencialment de 10.00 a 18.00. La formació ha convocat una consulta telemàtica amb els militants per a explicar l’estat de les negociacions amb el PSC i, alhora, s’han començat a convocar mitjançant WhatsApp i correu electrònic assemblees territorials per a demà per explicar el pre-acord.

Fonts de la formació han explicat a VilaWeb que la reunió s’havia allargat més que no era previst perquè havien explicat l’actual situació de la negociació i tots els membres de l’executiva hi havien intervingut. Alhora, informen que, durant tota la jornada, “s’han pogut anar tancant serrells” en la negociació amb els socialistes.

La consulta als militants, de resultat imprevisible

Qualsevol acord entre ERC i el PSC hauria de ser consultat a la militància en un moment en què la bretxa entre la direcció i les bases del partit –dolgudes pels mals resultats del 12-M i la crisi dels cartells de l’Alzheimer– sembla especialment gran. Aquest clima fa difícil de preveure el resultat d’una consulta: aquestes darreres hores, de fet, diferents càrrecs d’ERC s’han mostrat contraris a un possible pacte. Una de les veus més importants a Madrid, la diputada al congrés espanyol Pilar Vallugera, ha publicat un piulet amb un missatge molt breu: “No.” Posteriorment, a petició dels usuaris de la xarxa social, ha detallat que s’oposava a la investidura d’Illa.

Unes quantes hores abans, l’ex-diputat Carles Castillo, que abans d’entrar a ERC havia estat representant del PSC, ha estat força més contundent. “Conec personalment l’Illa i sé com és d’insegur, ultracatòlic, conservador i fals. Ningú em convencerà que s’ha tornat progressista”, ha piulat. Així mateix, ha afegit que per afinitat ideològica el PSC s’havia d’entendre amb Junts.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

L’ex-portaveu adjunt al parlament Jordi Orobitg, per la seva banda, ha reflexionat que els militants tindrien un paper decisiu passés què passés: “Jo, a priori, sense saber-ne més, estic pel no.” Sobre això, ha afegit que compartia la visió de Josep Costa: “Només es pot blocar Illa i tornar a votar, però no es pot evitar indefinidament un govern espanyolista sense un projecte per a recuperar la majoria independentista.”

D’una altra banda, el senador Joan Queralt va publicar ahir un comunicat menys explícit, en què reconeixia que la negociació amb el PSC era “un gripau i dels grossos”, però afegia que no demanaria el vot a favor de l’acord o en contra. “No demano ara a la militància que hi voti sí o no, sinó que voti amb cap, amb arguments, ni amb emocions ni encara menys amb consignes o eslògans”, va escriure.

Altres veus, en canvi, s’han mostrat més obertes a un possible pacte. Divendres, la portaveu d’ERC, Raquel Sans, va dir en una entrevista al 3/24 que veu possible de tancar un acord amb el PSC, però que el principal escull poden ser les bases d’ERC. “Hi ha molta desconfiança”, va dir. Una afirmació que, si bé no deixa de ser certa, també és una mesura de pressió al PSC per dir-los que els primers interessats que sigui un bon acord són els socialistes, per a garantir que la militància d’ERC l’autoritza.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor