ERC tanca un pre-acord amb el PSC per a investir Illa president

  • Afirmen que l'acord es basa en un "concert econòmic solidari" i l'aposta per la llengua catalana

VilaWeb
Redacció
29.07.2024 - 19:39
Actualització: 29.07.2024 - 22:32

En una intervenció que ha començat a dos quarts de nou del vespre a la seu del partit al carrer de Calàbria de Barcelona, l’executiva d’ERC ha explicat les línies mestres del pre-acord amb el PSC per a investir Salvador Illa president de la Generalitat de Catalunya. El pacte –que no preveu l’entrada d’ERC al govern d’Illa– haurà de ser ratificat pels prop de 8.700 militants del partit en una consulta telemàtica i presencial que es farà divendres, dia 2 d’agost. Ara com ara no se saben els detalls del pacte, que la formació no ha facilitat.

En la compareixença, la portaveu de la formació, Raquel Sans, ha esbossat les quatre carpetes en què s’ha dividit la negociació amb el PSC: la negociació del conflicte polític entre Catalunya i l’estat espanyol, el finançament singular, el reconeixement de la nació i llengua catalanes i allò que Sans ha anomenat “polítiques republicanes”. “Aquest acord ens acosta més al nostre objectiu últim, que és la independència”, ha dit.

ERC diu que Catalunya sortirà del règim comú

Quant al finançament, l’eix central de la negociació amb el PSC, els republicans han promès que el govern de Catalunya sortiria del règim comú i recaptaria el 100% dels imposts, encara que no n’han especificat el calendari. De moment, l’únic que se’n sap és que, el 2026, Catalunya passarà a gestionar, recaptar, liquidar i inspeccionar l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). “La renda del 2025 es recaptarà a Catalunya el 2026”, ha dit Sans.

Preguntada insistentment pel calendari, ha dit que –després d’assumir la gestió de l’IRPF– la Generalitat passaria a gestionar imposts com ara el de societats i l’impost sobre el valor afegit (IVA). “Lògicament, això no és una cosa que passi d’avui per a demà”, ha matisat Sans, que no ha ofert més terminis sobre el traspàs d’aquests dos tributs.

També ha insistit que ERC havia obtingut garanties que les modificacions legislatives necessàries per a implantar l’acord es farien, independentment de qui governés l’estat espanyol, tot i que tampoc no n’ha donat més detalls.

Quant al dèficit fiscal, ha explicat que s’aplicarien un seguit de mesures per revertir l’impacte del dèficit, com ara mecanismes per a assegurar que es respectés el principi d’ordinalitat i la creació d’un consorci per a l’administració conjunta de les inversions de l’estat espanyol a Catalunya. “Catalunya pagarà a l’estat pels serveis que presta a Catalunya, i evidentment hi haurà una quota de solidaritat que s’haurà de fixar de manera clara”, ha afegit Sans. Sobre això, ha aclarit que implicaria canvis a la llei de finançament comú espanyola (LOFCA). Tanmateix, això requereix majoria absoluta al congrés espanyol, que ara com ara l’executiu no té.

Crear un Departament de Política Lingüística i una convenció sobre la resolució del conflicte, els altres punts d’acord

Sobre la carpeta de la llengua, la formació ha promès que es mantindrien les polítiques d’impuls al català en l’audiovisual engegades aquesta legislatura i que es crearia un Departament de Política Lingüística al govern.

L’acord, finalment, també implica la creació  d’una Convenció Nacional per a la Resolució del Conflicte Polític, una taula de partits en el marc del Parlament de Catalunya amb totes les forces parlamentàries i presidida per ERC. “Ja va essent hora que el principal partit del país, el que ha guanyat les eleccions, ens digui quines propostes té sobre la taula”, ha explicat Sans.

El preacord també preveu impulsar la gratuïtat de l’infantil 2 o “garantir la continuïtat” del Departament d’Igualtat i Feminismes malgrat el canvi de Govern.

Els militants hauran de validar el pacte

Sans ha informat que l’acord havia estat aprovat a l’executiva gairebé per unanimitat. El pacte amb els socialistes serà consultat als militants divendres, dia 2 d’agost, que decidiran si l’aproven o no. Es farà de manera telemàtica de 9.00 a 20.00 i presencialment de 10.00 a 18.00.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor