L’euríbor s’enfila a un 3,5% al febrer, la xifra més alta d’ençà del 2008

  • Els darrers catorze mesos, l'índex ha tingut l'escalada més brusca de la seva història

VilaWeb
Redacció
28.02.2023 - 13:59
Actualització: 28.02.2023 - 22:40

L’euríbor a dotze mesos, l’índex a partir del qual es calculen les quotes dels préstecs de la gran majoria d’hipoteques de tipus variable al país, ha tancat el mes de febrer amb un nou repunt, fins a una mitjana de 3,534%, que culmina catorze mesos seguits d’augment.

Un augment sense precedents

És la xifra més alta d’ençà del 2008, empesa per l’estratègia d’augment dels tipus d’interès promoguda els darrers mesos pel Banc Central Europeu (BCE) per a fer front a l’increment de la inflació a l’eurozona.

De fet, és l’escalada més brusca en els vint-i-quatre mesos d’història de l’índex. I és que, tan sols en el darrer any, l’euríbor ha augmentat de 3,87 punts, atès que a principis de 2022 se situava en territori negatiu (-0,335%).

Les famílies, com més va més ofegades per l’euríbor

Per a la hipoteca mitjana, que l’Institut Nacional de l’Habitatge (INE) espanyol calcula en 150.000 euros a vint-i-cinc anys, l’augment de l’índex suposarà un augment de 534 euros a 830 en els repagaments mensuals, cosa que es tradueix en 3.000 euros més a escala anual.

Amb aquest nou augment, que s’afegeix als dels darrers mesos, les famílies hipotecades amb una “càrrega financera elevada” (és a dir: amb dificultats per a fer front a les quotes mensuals) a l’estat espanyol ha augmentat d’un 10% a un 15%, segons càlculs del Banc d’Espanya. En el cas de les famílies amb una renda més baixa, aquest percentatge augmenta a un més d’un terç (35%), mentre que en el cas de les més adinerades, tan sols un 3% són susceptibles de tenir dificultats a l’hora de fer repagaments hipotecaris.

La setmana passada, de fet, la subgovernadora Margarita Delgado, ja reconegué que l’alça de l’euríbor causaria problemes financers importants a una xifra de famílies com més va més gran. “S’observa un augment de la proporció de llars que anticipa dificultats per a fer front als pagaments hipotecaris.”

Possibles nous augments

La situació és especialment preocupant per a moltes famílies atès que, amb tota probabilitat, aquest no serà pas l’últim augment de l’índex al llarg dels pròxims mesos. I és que el BCE ja ha anunciat que decretarà una nova pujada de tipus de 0,5 punts aquest març, i tampoc n’ha descartat d’addicionals, tot esbossant un escenari prolongat de tipus d’interès excepcionalment alts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any