Un estudi demostra que els trastorns mentals multipliquen la mortalitat per unes altres malalties

  • El treball indica que la depressió fa créixer el risc d'una evolució pitjor de patologies com la diabetis

VilaWeb
ACN
07.02.2023 - 21:19
Actualització: 07.02.2023 - 23:09

Els trastorns mentals augmenten el risc d’una pitjor evolució en diverses malalties físiques, segons mostra un estudi publicat a la revista World Psychiatry. Els investigadors han observat que els trastorns de l’estat d’ànim constitueixen un factor de risc important per a esdeveniments adversos. Així, la depressió augmenta un 184% el risc de mortalitat en els pacients amb diabetis, un 44% en les persones amb insuficiència cardíaca i un 41% en les que tenen insuficiència renal. El treball ha estat liderat pel King’s College London i hi ha participat el doctor Joaquim Raduà, de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), que assenyala que detectar de forma precoç els trastorns mentals podria reduir els esdeveniments adversos en persones amb altres malalties.

L’estudi ha avaluat l’impacte que tenen els trastorns mentals en les malalties físiques, com l’infart o el càncer, com n’empitjoren l’evolució i n’augmenten el risc de mortalitat associat. Tot i que hi ha evidència que associa de forma bidireccional els trastorns mentals i les malalties físiques, fins ara no s’havia detallat quin impacte tenen aquests trastorns en el pronòstic i evolució clínica d’altres patologies.

Per a l’estudi a World Psychiatry, els investigadors van examinar per primera vegada totes les revisions i meta-anàlisis sobre aquest tema per quantificar l’evidència d’aquesta relació i estimar quantes malalties físiques i morts es podrien arribar a evitar si es reduïssin o es detectessin de forma precoç els trastorns mentals.

Els responsables del treball van fer una cerca sistemàtica a diferents bases de dades, van identificar més de vint mil articles potencialment rellevants i finalment van avaluar 251 estudis prospectius de 47 revisions sistemàtiques.

A més de l’augment del risc de mortalitat en els pacients amb diabetis, insuficiència cardíaca i insuficiència renal, l’estudi mostra que la depressió incrementa un 52% el risc d’esdeveniments cardíacs majors en els pacients amb infart de miocardi i un 111% el risc de demència en els pacients amb diabetis.

“Una reducció en els casos de depressió podria arribar a evitar un 27% de les morts en pacients amb diabetis, un 14% dels esdeveniments cardíacs majors en pacients amb infart de miocardi i un 12% de les morts en pacients amb insuficiència renal”, explica el doctor Raduà, cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat de l’IDIBAPS, a Barcelona.

D’altra banda, l’estudi també mostra que l’esquizofrènia augmenta el risc de mortalitat en el context de diferents malalties: un 74% la mortalitat per càncer en els pacients amb algun tipus de tumor i un 54% la mortalitat en pacients amb malalties cardiovasculars. Reduint els casos d’esquizofrènia, es podrien arribar a evitar un 12% de les morts en pacients amb malalties cardiovasculars.

Raduà indica que, tot i que els mecanismes no estan detallats, la pitjor evolució de determinades malalties físiques en persones amb un trastorn mental “es deuen a un conjunt de factors, que inclouen des de mecanismes biològics comuns fins a aspectes de conducta relacionats amb el trastorn”.

“La prevenció adreçada a detectar de forma precoç diversos trastorns mentals, com l’abús d’alcohol, la depressió o l’esquizofrènia, podrien reduir la incidència de diversos esdeveniments adversos en persones amb altres tipus de malalties, com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis”, incideix el doctor Raduà, que també és investigador del Centre de recerca biomèdica en xarxa salut mental (CIBERSAM) i professor associat de la Universitat de Barcelona (UB).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any