Per què menjar un ou el dia pot millorar la salut del cor?

  • Un nou estudi, publicat a la revista eLife, ha descobert el motiu de l’efecte protector del consum moderat d’ous

VilaWeb
Europa Press
29.05.2022 - 12:02
Actualització: 29.05.2022 - 22:52

Un nou estudi ha descobert el motiu de l’efecte protector del consum moderat d’ous, que augmenta la quantitat de metabòlits saludables per al cor en la sang, segons que publiquen els autors a la revista eLife. Aquests resultats suggereixen que menjar un ou el dia pot ajudar a reduir el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars. Els ous són una font rica de colesterol en la dieta, però també contenen una varietat de nutrients essencials. Al llarg del temps s’han publicat proves contradictòries sobre si el consum d’ous és beneficiós per a la salut del cor o perjudicial, tot i que aquest no és el primer estudi que assenyala que seria bo.

Un estudi del 2018 publicat a la revista Heart, que va incloure aproximadament mig milió d’adults de la Xina, va descobrir que qui menjava ous diàriament (aproximadament un el dia) tenien un risc substancialment més baix de malaltia cardíaca i accident cerebrovascular que aquells que menjaven ous amb menys freqüència. Ara, per comprendre millor aquesta relació, els autors han fet un estudi de base poblacional que explora com el consum d’ous afecta els marcadors de salut cardiovascular en la sang.

“Pocs estudis han analitzat el paper del metabolisme del colesterol plasmàtic en l’associació entre el consum d’ous i el risc de malalties cardiovasculars, i volíem contribuir a esmenar aquesta mancança”, explica Lang Pa, del Departament d’Epidemiologia i Bioestatística de la Universitat de Pequín. Pa i el seu equip van seleccionar a 4.778 participants, dels quals 3.401 tenien una malaltia cardiovascular i 1.377 no. Van fer servir una tècnica denominada ressonància magnètica nuclear dirigida per mesurar 225 metabòlits en mostres de plasma agafades de la sang dels participants. D’aquests metabòlits, en van identificar 24 associats al nivell de consum d’ous declarat pels participants.

Les seves anàlisis van mostrar que els individus que menjaven una quantitat moderada d’ous tenien nivells més alts d’una proteïna en la sang anomenada apolipoproteïna A1, un component de la lipoproteïna d’alta densitat (HDL), també coneguda com a “lipoproteïna bona”. Aquests individus tenien més molècules grans de HDL en la sang, que ajuden a eliminar el colesterol dels vasos sanguinis i, per tant, protegeixen contra les obstruccions que poden causar atacs cardíacs i accidents cerebrovasculars.

Els investigadors van identificar, a més, catorze metabòlits relacionats amb les malalties cardíaques. Van comprovar que els participants que menjaven menys ous tenien nivells més baixos de metabòlits beneficiosos i més alts dels perjudicials en la sang, en comparació amb els que menjaven ous amb més regularitat. “En conjunt, els resultats ofereixen una possible explicació de per què menjar una quantitat moderada d’ous pot ajudar a protegir contra les malalties del cor”, diu l’autora Canqing Yu, professora associada del Departament d’Epidemiologia i Bioestatística de la Universitat de Pequín. “Calen més estudis per a verificar les funcions causals que exerceixen els metabòlits lipídics en l’associació entre el consum d’ous i el risc de malalties cardiovasculars.”

“Aquest estudi també pot tenir implicacions per a les directrius dietètiques nacionals xineses”, afegeix l’autor principal, Liming Li, professor del mateix departament. “Les directrius sanitàries actuals a la Xina suggereixen de menjar un ou el dia, però les dades indiquen que el consum mitjà és més baix. El nostre estudi posa de manifest la necessitat d’aplicar més estratègies per a fomentar el consum moderat d’ous entre la població a fi de contribuir a reduir el risc general de malalties cardiovasculars.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any