L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP), conegut popularment com a Can Ruti, ha estat un dels centres participants en una anàlisi genòmica mundial per identificar els factors que fan que pacients amb la covid-19 desenvolupin una malaltia greu i que d’altres presentin símptomes lleus o siguin asimptomàtics. Els resultats, que s’han publicat a la revista Nature, revelen que 13 regions del genoma humà (loci) estan estretament associades amb la infecció o una covid-19 servera. També s’han identificat factors causals com el tabaquisme i l’alt índex de massa corporal. L’estudi s’ha fet amb 50.000 pacients amb covid-19 i dos milions de controls no infectats de 25 països. L’IGTP ha aportat la informació clínica i genòmica de 5.000 voluntaris.

Aquest esforç global, anomenat COVID-19 Host Genomics Initiative (HGI), el va començar el març de 2020 Andrea Ganna, líder d’un grup a l’Institut de Medicina Molecular de Finlàndia (FIMM), a la Universitat de Hèlsinki, i Mark Daly, director del FIMM i membre del Broad Institute del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i la Universitat de Harvard. L’IGTP s’hi va afegir a principis d’abril de 2020, just a l’inici del projecte.

La iniciativa ha esdevingut una de les col·laboracions més extenses en genètica humana i actualment inclou més de 3.300 autors i 61 estudis de 25 països.

Dels 13 loci que fins ara ha identificat l’equip internacional, dos tenien freqüències més altes entre els pacients d’ascendència de l’Àsia oriental o del sud d’Àsia que en els d’ascendència europea, subratllant la importància de la diversitat en els conjunts de dades genètiques.

Els investigadors destaquen un d’aquests dos locus en particular, a prop del gen FOXP4, que està relacionat amb el càncer de pulmó. La variant d’aquest gen associada a covid severa augmenta la seva expressió, suggerint que inhibir el gen podria ser una estratègia terapèutica. Altres locus associats a covid severa inclouen el gen DPP9, també implicat en el càncer de pulmó i la fibrosi pulmonar, i TYK2, que està implicat en algunes malalties autoimmunes.

Més enllà de la lluita contra la covid, les troballes publicades en el marc del consorci poden ajudar a proporcionar dianes per a futures teràpies i il·lustrar el poder dels estudis genètics a l’hora d’aprendre més sobre malalties infeccioses.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.