La variant beta del coronavirus pot infectar també ratolins, segons un estudi. La primera variant del coronavirus que hi va haver a Europa només podia infectar ratolins transgènics. En canvi, la variant beta –detectada per primera vegada a Sud-àfrica– pot infectar ratolins de laboratori normals. Segons els investigadors, el canvi de paradigma simplifica l’anàlisi de la infecció per SARS-CoV-2 en animals perquè permet de fer servir ratolins normals. L’estudi compta amb investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Barcelona Supercomputing Center i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

Amb ratolins normals, la comunitat científica podria fer servir un model experimental amb susceptibilitat natural al virus. L’estudi mostra que les variants poden infectar espècies animals a les quals no afectava el virus original. En aquest sentit, es posa el focus en la interdependència de la salut humana i l’animal.

L’equip investigador estudiava la infecció per diferents variants del SARS-CoV-2 en models animals quan va veure que la variant beta era capaç d’infectar ratolins de laboratori.

Infecció amb símptomes lleus

La malaltia que origina aquesta variant als ratolins és lleu, és a dir, no arriben a tenir símptomes severs, atès que el sistema immunitari dels ratolins la pot resoldre sense complicacions. Aquestes dades contrasten amb la malaltia que causa el SARS-CoV-2 als ratolins transgènics, en què la infecció és molt severa i els acaba matant.

Les variants actuals del SARS-CoV-2 tenen unes característiques –més transmissibilitat i capacitat d’evadir la resposta immunitària– que fan que hi hagi més probabilitat que infectin també a més organismes no humans. Per això, els investigadors defensen de dedicar esforços a estudiar com circula el virus també en animals.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.