Xavier Espot

El cap de govern d’Andorra, Xavier Espot, ha participat en la jornada inaugural de la cimera climàtica COP25 per explicar el pla mediambiental amb el qual es vol estar a l’avantguarda del desafiament provocat per la crisi climàtica.

Andorra va impulsar fa un any una llei de transició energètica i del canvi climàtic que, entre altres mesures, facilita l’ús d’energies renovables en els habitatges privats, renova el parc mòbil o reforça el transport públic.

En una taula rodona de caps d’Estat i de Govern, el mandatari andorrà ha advertit que davant l’escalfament global ‘no hi ha països grans, ni forts, ni de bon tros autosuficients’, de manera que la unió ha de ser necessària davant un objectiu ambiciós. Segons l’opinió d’Espot, el multilateralisme és fonamental per a millorar els resultats obtinguts fins ara després de l’Acord de París, redactat el 2015, i que tenia com a objectiu el de mantenir l’augment de la temperatura per sota dels 1,5 o 2 graus Celsius.

A escala local, el 2030 s’haurien de reduir les emissions un 37% i per al 2050 assolir el nivell zero; a més de reduir la dependència energètica i augmentar la producció renovable fins al 33% també el 2030.

‘Evidentment aquesta transició té uns costos, però no fer-la pot tenir uns costos molt grans, per això cal conscienciar la societat de la situació i donar la mà a les generacions de joves que s’estan implicant molt en aquesta problemàtica’, ha declarat a Efe.

El cap del govern ha insistit que l’emergència climàtica ‘no són teories estrafolàries’ o alguna cosa que ‘no passarà a casa nostra’, ja que a Andorra, com a país de muntanya, ‘l’activitat principal depèn de la neu’, i la pujada de les temperatures té una conseqüència directa.

Des de la seva administració pretenen aconseguir l’ús d’energies netes fins a un terç del total, ja que actualment aquest registre està en un 18%. Andorra produeix, segons les seves estadístiques, el 0,001% de les emissions globals, amb una capacitat d’absorció deel 25% d’aquesta xifra.

Comença la Cimera del Clima marcada pels incompliments de l’Acord de París 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb