El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que votarà a favor de l’acord del Brexit perquè ‘Europa i el Regne Unit han acceptat les reclamacions que havia marcat Espanya’. Tanmateix, només han aconseguit un compromís per escrit, sense valor legal, que no compleix allò que demanava d’entrada el seu executiu.

La carta del govern britànic diu que el tractat de retirada de la UE no obliga que la futura relació que encara han de negociar Londres i Brussel·les s’apliqui a tot el territori descrit a l’article 3, que inclou Gibraltar. En concret, el compromís britànic és aquest:

‘El govern de la sa majestat assenyala que l’únic propòsit de l’article 184 de l’Acord de Retirada del Regne Unit és crear les millors obligacions d’esforços perquè la Unió Europea i el Regne Unit negociïn acords que regeixin la seva futura relació, que no imposa obligacions respecte a l’abast territorial d’aquests acords, i que, per tant, no existeix cap obligació o presumpció sobre la base d’aquesta disposició que aquests acords tinguin el mateix abast territorial que el previst a l’article 3 de l’acord de retirada.’

Però això no compleix l’exigència del govern espanyol de modificar tant l’article 184 del tractat de retirada com la redacció de la declaració política sobre el futur de les relacions entre la UE i el Regne Unit quant a Gibraltar.

Picardo: ‘Gibraltar continuarà essent britànic’
En un comunicat, el ministre en cap de Gibraltar, Fabian Picardo, ha dit que l’acord amb Espanya no tindrà cap conseqüència en la sobirania del penyal, que continuarà essent britànic. ‘El Brexit no tindrà cap efecte en la sobirania britànica de Gibraltar i l’aigua que l’envolta’, diu.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.