Què és i com es genera l’esclafit càlid?

  • Són fortes ràfegues d'aire descendent que es poden moure a gran velocitat i causar augments sobtats de temperatura

VilaWeb
Redacció
13.08.2022 - 11:00
Actualització: 13.08.2022 - 12:08

El fenomen meteorològic anomenat “esclafit càlid” ha disparat els termòmetres fins a registres sufocants per tot el país durant aquest estiu, tant de dia com de nit. Però què són els esclafits càlids i com es donen?

Els esclafits càlids són ràfegues d’aire descendent que topen amb una capa seca a terra i s’expandeixen horitzontalment a molta velocitat. Poden arribar amb facilitat a cent quilòmetres per hora. L’AEMET explica que aquestes ràfegues d’aire “són sondatges en forma de ceba, amb aire humit i relativament fresc al costat del sòl i una capa extremadament seca i càlida a uns pocs centenars de metres per damunt”.

L’altra capa humida –és a dir, la base del núvol– se sol situar molt més amunt, a més de cinc quilòmetres d’altitud. La precipitació que s’hi produeix s’evapora a la capa inferior; quan s’evapora, l’aire es refreda i es fa més dens que l’entorn, cosa que fa que comenci a descendir i a guanyar velocitat.

Aquest fort corrent descendent es produeix, principalment, per l’evaporació de la pluja i la fusió i sublimació de la calamarsa per sota de la base del núvol, és a dir, la capa superior humida. Amb el descens, l’aire s’accelera i –sempre que no hi hagi inversió tèrmica– impacta amb el sòl, cosa que genera fortes ratxes, però no pas un augment de temperatura (l’anomenat “esclafit sec”).

Però si, per contra, hi ha inversió al costat del sòl –és a dir, si hi ha aire fresc i humit–, l’aire pot travessar la capa fresca mentre baixa cap a la superfície, cosa que causa la intrusió de l’aire càlid que té a sobre. En la zona on l’aire descendent travessa la inversió es produeix un sobtat ascens tèrmic que pot superar els 40 °C. L’agost passat, per exemple, un esclafit càlid va portar una nit infernal a Castelló amb més de 42 °C, i aquest agost ha causat el despreniment d’una bastida al Medusa Festival de Cullera, en un accident que ha deixat un mort i disset ferits.

Travessar aquesta capa humida implica un fre per a l’aire que baixa. Però si la inversió és molt ràpida, la velocitat que pren l’aire pot travessar la capa humida i arribar al sòl amb velocitats molt fortes, i d’aquesta manera causar l’esclafit càlid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any