TARRAGONA, 16 (EUROPA PRESS)

L’empresa Ercros, situada entre Vila-seca i la Canonja (Tarragona), cessarà la part de la producció de clor a la planta d’electròlisi que encara utilitza tecnologia d’amalgama de mercuri –suposa un 70%–, el que reduirà 135.000 tones anuals de clor i 151.200 d’insípida.

La Conselleria de Territori i Sostenibilitat, a través de la Ponència ambiental, ha resolt modificar l’autorització ambiental de la producció de clor de l’empresa, que presentarà el projecte de desmantellament de la instal·lació i ho executarà a partir de finals de 2017.

La planta té previst passar a treballar íntegrament amb tecnologia de membranes, que es considera la millor tècnica disponible perquè no necessita mercuri i redueix un 30% el consum elèctric en la producció.

La Conselleria també ha anunciat que, “per qüestions operatives i de rendibilitat”, també cessarà l’activitat a la planta de cogeneració.

El departament ha explicat que existeixen tres processos industrials per a la fabricació de clor; tots els relatius a l’electròlisi de la salmorra: cel·les de mercuri, procés de membrana i diafragma.

El primer és “el més contaminant” per la gran quantitat de mercuri que pot emetre al medi ambient, i la tecnologia de diafragma no utilitza mercuri i és de més eficiència energètica, però usa amiant en les instal·lacions més antigues.

Segons la Conselleria, la planta és “un reflex de com la regulació ambiental està afavorint l’eliminació de substàncies tòxiques a través de la innovació tecnològica”, ja que les cel·les electrolítiques quedaran totalment prohibides a final de 2017, en adaptació de la Directiva europea d’Emissions Industrials, adaptada a Catalunya dins de la Llei de Prevenció i Control Ambiental d’Activitats.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb