Esquerra Republicana de Catalunya ha anunciat que obriria un expedient informatiu a Lluís Salvadó per la conversa de to masclista i grollera filtrada als mitjans de comunicació en què parlava de la mida dels pits d’una dona com a atribut per seleccionar-la com a consellera d’Educació. El partit explica en un comunicat que ha decidit d’obrir un expedient informatiu, aplicant el codi de conducta i el codi ètic interns, per avaluar les paraules filtrades de Salvadó i determinar l’aplicació de mesures disciplinàries si escau. L’executiva nacional serà l’òrgan que prendrà la decisió definitiva sobre les mesures a adoptar, segons que ha informat el partit.

ERC subratlla que arran d’aquesta polèmica s’ha refermat en la defensa dels valors feministes i la lluita ‘per la igualtat efectiva’. Tanmateix, també ha decidit de reforçar-se internament contra la ‘guerra bruta’ que exerceix l’estat espanyol en aquest afer.

El responsable de compliment del codi de conducta del partit serà l’encarregat d’avaluar si les paraules filtrades –’intencionadament pels òrgans judicials de l’estat’, diu el comunicat– poden ser objecte de sancions i mesures disciplinàries concretes i traslladarà les conclusions a l’executiva nacional, que prendrà la decisió final.

Les paraules filtrades són, des del punt de vista d’ERC, ‘ofensives, masclistes, reprovables i del tot inacceptables’, per bé que es van proferir ‘en el context d’una conversa privada i informal’. A banda, afegeix la nota, no es corresponen en cap cas amb l’ideari i els valors de la formació. Per això, –diu– ‘tot i agraint la disculpa de Salvadó, no pot deixar d’actuar’. El partit també indica que la filtració l’ha afectat, perquè té la lluita feminista com un valor fonamental del seu ideari, ‘fet que l’estat ha aprofitat per intentar destruir-lo’.

D’altra banda, ERC considera la filtració ‘una mostra més de la guerra bruta’ que l’estat espanyol ‘ha engegat per intentar posar fi a les forces republicanes’. En el comunicat, s’acusa l’estat espanyol d’utilitzar totes les armes al seu abast per mirar de destruir les forces sobiranistes. En aquest sentit recorda l’empresonament d’Oriol Junqueras, les imputacions de gran part de la cúpula i, ara, la ‘filtració interessada d’una conversa privada i fora de context’.

ERC vol deixar clar que ‘aquesta guerra bruta no farà moure ni un mil·límetre’ ni les seves conviccions ni el seu compromís.

Finalment, el comunicat d’ERC destaca que Lluís Salvadó ‘ho ha donat tot pel país’ i pel partit, i que la seva trajectòria ‘de 30 anys de serveis’ a la formació i ‘per sobre de tot al país’ és ‘impecable’. Per això –afegeix– aquesta trajectòria serà tinguda en compte per l’executiva nacional.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb