ERC, Barcelona En Comú i la CUP han signat avui el Pacte Social i Institucional de l’Aigua per la municipalització de l’aigua de Barcelona que insta els partits a comprometre’s a fer una gestió pública, integrada i participativa del cicle integral de l’aigua. El pacte compta també amb el suport de les entitats Aigua és Vida, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i l’Associació de municipis i entitats per l’aigua pública.

A la signatura no hi ha assistit ni JxCAT ni el PSC, decisions que han criticat els altres partits. El número set de candidatura de BComú, Eloi Badia, ha demanat a Collboni que s’adhereixi al pacte que el seu partit ja ha signat a altres municipis de Catalunya, com Igualada o Santa Coloma de Gramanet.

En aquesta línia, Badia ha celebrat la signatura d’aquests municipis ‘valents’ del partit socialista i ha remarcat que els sorprèn i preocupa el silenci de Jaume Collboni. El candidat també ha afegit que ‘no hi haurà política ambiental si a l’ajuntament hi ha el partit demòcrata’, deixant clar que és ‘una línia vermella indiscutible’.

La portaveu d’Aigua és vida, Míriam Planas, també ha criticat al candidat socialista per unes declaracions que va fer en un acte organitzat per Justícia i Pau. La portaveu ha considerat greu que Collboni es referís a la gestió privada de l’aigua com a ‘professional’ i els demana que facin una reflexió interna sobre quins termes utilitzen.

Per altra banda, el representant d’ERC en la signatura, Pep Sales, ha considerat fonamental el pacte pel context amb el qual es troba el planeta. Ha afegit que el partit es compromet a declarar l’emergència climàtica en els primers 5 dies del mandat i que, esperen, ‘s’hi sumi tot el país’.

El Pacte Social i Institucional per l’Aigua també demana als partits que es comprometin a vetllar per l’acompliment de quatre demandes que des de les entitats creuen bàsiques: considerar que el Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament és un dret humà universal, inalienable i inviolable per tota persona i que ha de ser garantit en la seva totalitat, treballar per la implementació d’un model de gestió pública de l’aigua en el marc de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, aplicar una política d’aigua que preservi els ecosistemes aquàtics de les conques que abasteixen i donen vida al territori i crear un espai de concertació social sobre l’aigua.

L’última demanda com a mesura perquè la ciutadania, el teixit social, el món acadèmic i altres actors, tinguin un paper actiu per a col·laborar en la implementació d’una nova cultura de l’aigua i els compromisos fixats en el Pacte Social i Institucional de l’Aigua.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb