ERC a la “gola del llop” socialista

  • Junqueras aspira a consolidar el partit com a segona força en grans ciutats de la perifèria i la segona corona barcelonina

VilaWeb

Convocatòria a les dotze del migdia. Fira de Cornellà de Llobregat. “Som a la gola del llop. És per això que som aquí. Hem vingut a dir-los a la cara que això s’ha acabat”, ha sentenciat el candidat d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall. El míting central de campanya d’Esquerra havia de fer-se a Santa Coloma de Gramenet, però l’han traslladat a Cornellà per l’amenaça de pluja. L’elecció del lloc responia a la mateixa lògica: són dos bastions històrics del PSC, sostinguts sobre les majories absolutes d’Antonio Balmón i de Núria Parlon. Dues ciutats triades per a enviar un mateix missatge. El verbalitzava, amb to amenaçador, el candidat d’ERC a Santa Coloma, Gabriel Rufián: “Balmón, Parlon, tic-tac, tic-tac…” Diuen els d’Esquerra que els socialistes estan nerviosos perquè veuen que s’han proposat de posar fi a la seva hegemonia a l’àrea metropolitana de Barcelona, després de dècades de governar plàcidament la major part de les ciutats més poblades. ERC hi ha posat la banya en aquestes eleccions. Les presenten en forma de plebiscit: segons el president de la Generalitat, Pere Aragonès, hi ha en joc de consagrar l’immobilisme que diuen que representa el PSC o la transformació republicana que afirmen representar ells.

La realitat electoral de les municipals de fa quatre anys i els sondatges publicats fan molt difícil que ERC pugui aconseguir cap de les batllies socialistes que ara posa en qüestió. Però el partit d’Oriol Junqueras ha començat amb un desafiament públic a gran escala i construint el miratge d’una alternativa a bastir, potser, en un termini més llarg que d’entrada no pot semblar. De moment, en aquestes eleccions aspira a consolidar el seu partit com a segona força en la majoria d’aquestes ciutats, amb l’intent afegit d’ampliar els resultats d’ara fa quatre anys. A Cornellà, per exemple, el PSC és a la batllia d’ençà del 1985, quan l’ex-president José Montilla va succeir a la batllia Frederic Prieto, del PSUC. Montilla va aconseguir cinc majories absolutes fins al 2004, quan fou nomenat ministre d’Indústria i va rellevar-lo Balmón, que fins avui ha afegit tres majories absolutes més al còmput històric dels socialistes. Ara fa quatre anys, Balmón va obtenir 14 regidors de 25 i, ERC, el millor resultat de la seva història a la ciutat. Malgrat la distància amb el PSC, va esdevenir segona força amb 4 representants. De fet, ERC ha tingut representació a Cornellà gairebé en totes les municipals en què s’ha presentat d’ençà de mitjan anys noranta: 1999 (1 regidor), 2003 (2), 2007 (1), 2015 (2). Però fins aleshores no havia aconseguit mai d’acabar segona.

L’exemple de Cornellà, analitzat a l’engròs, marca un patró. En les municipals d’ara fa quatre anys, ERC es va situar per primera vegada com a segona força en unes quantes de les grans ciutats de l’àrea metropolitana i de la segona corona. Alguns exemples, endreçats per població: l’Hospitalet de Llobregat (5), Sabadell (7), Mataró (8), Sant Boi de Llobregat (5), Viladecans (5), Granollers (4), Cerdanyola del Vallès (5), Mollet del Vallès (6), Gavà (4), Esplugues de Llobregat (4), Sant Adrià de Besòs (5) i Sant Joan Despí (4). També a Badalona (7), on es van presentar amb Guanyem Badalona en Comú, i ara hi concorren separats. ERC, a més, va ser tercera a Terrassa (5), el Prat de Llobregat (3), Sant Feliu de Llobregat (5), Montcada i Reixac (5) i Barberà del Vallès (4). I quarta a Santa Coloma de Gramenet (3) i Castelldefels (4).

A Santa Coloma, no hi havien obtingut representació d’ençà del restabliment de la democràcia, malgrat tenir-hi actiu un nucli local amb arrels històriques. L’ascendència de la marca va ser essencial ara fa quatre anys, i ara confien que la candidatura de Rufián sigui un revulsiu, amb la idea que el projecte del cap de files al congrés espanyol s’allargui almenys durant dos mandats. De fet, Rufián fa de candidat metropolità d’ERC. Ha intervingut en diversos mítings i actes de campanya i fa de facto de cap de cartell de tot l’antic cinturó roig. Un adjectiu, aquest de roig, que tal com ha recordat Junqueras s’atribuïa al caràcter revolucionari comunista dels seus veïns organitzats, no pas al vermell corporatiu que després hi ha consolidat el PSC.

ERC presenta aquestes ciutats, en genèric, com a llocs on dirigents socialistes exerceixen el poder sense preocupar-se pel benestar de la gent, que serveixen de plataformes personals per a batlles que acaben en ministeris, i que administren amb connivència amb la corrupció. En paraules de Maragall, el PSC “ha convertit la gestió municipal en corruptela sistemàtica”. Rufián ha aprofitat que un jutjat d’instrucció de Santa Coloma ha citat el mes vinent a declarar tres càrrecs d’Urbanisme de l’ajuntament –contra els quals es va querellar un particular per la reforma de Ciutat Vella, segons que va avançar El Periódico– per estendre l’ombra de la corrupció sobre una ciutat que ja va ser colpida per l’esclat del cas Pretòria i l’empresonament de qui n’era batlle, el socialista Bartomeu Muñoz. Va ser aleshores quan el PSC va triar Parlon. “Fa sis mesos va començar un partit molt desigual a Santa Coloma. Terriblement desigual. I sis mesos després, el que tenim és una alcaldessa molt nerviosa perquè segurament haurà de donar explicacions sobre un suposat cas de corrupció al centre de Santa Coloma”, ha dit Rufián.

Tots aquests ajuntaments amb majoria socialista constitueixen, per ERC, una part de l’històric mapa electoral del Principat, dividit entre l’hegemonia socialista i la convergent, que ERC diu que ara és en condicions de trencar. Ho pretén fer amb la presidència de la Generalitat al capdavant, desafiant públicament els que pensen que tan sols és una “anècdota” que Catalunya tingui un president d’ERC. Ho deixava clar Aragonès, que ha qüestionat que el dirigent del PSC, Salvador Illa, vegi aquestes eleccions com un pas previ a la seva arribada a la presidència de la Generalitat, amb l’eslògan electoral “En marxa”. “Com voleu que posin Catalunya en marxa si no són capaços de posar en marxa un tren de Rodalies?”, ha demanat el president. Mentre Aragonès reivindicava l’obra del seu govern, a l’exterior de la Fira de Cornellà una vintena de mestres demanaven la dimissió del conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, rere una pancarta de la Plataforma d’Interines Docents de Catalunya. Dos manifestants s’han colat dins el míting per cridar “Cambray dimissió!”.

ERC demana el vot metropolità amb l’argument de posar els ajuntaments al servei de la ciutadania. Així ho defensava la secretària general d’ERC, Marta Rovira, a través d’una pantalla de l’exili estant, a Ginebra. Però també els emmarca en un projecte general per a la independència del país, segons que ha argumentat Junqueras, que ha reivindicat l’independentisme del seu partit. Ha dit que va ser ERC qui havia obligat Convergència a definir-se com a independentista i ho ha aprofitat per criticar durament Junts per Catalunya perquè diu que ha fet tornar CDC amb Xavier Trias. Per Junqueras, “qualsevol vot independentista que no vagi a ERC a l’àrea metropolitana és un vot llençat”. ERC apel·la al vot útil en el moment de més divisió estratègica i paràlisi entre els partits independentistes, alhora que mira d’acostar-se al somni concebut per Junqueras fa anys perquè Esquerra tornés a ser hegemònica. La nit del 28, tota la perifèria tornarà a ser al centre de l’escrutini republicà.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any