Una EPA esperada, però incompleta

  • Els resultats de l'Enquesta de Població Activa són una mitjana de les tretze primeres setmanes de l’any i reflectiran tan sols en part el daltabaix derivat de l'estat d'alarma al mercat laboral

Jordi Goula
27.04.2020 - 21:50
VilaWeb

El dimarts 28 d’abril és el dia que surt l’Enquesta de Població Activa (EPA) del primer trimestre. És molt esperada, perquè és la primera estatística important que es fa pública després del decret d’alarma general del 14 de març i que incideix en l’aspecte més important a hores d’ara per a la societat –després del sanitari–, que és el laboral. Però el cas és que tan sols en tindrem una idea orientativa, a causa de la metodologia que fa servir l’Institut d’Estatística espanyol (INE) per a elaborar-la.

Segons que explica l’INE, el període de referència dels resultats de l’enquesta, com ja sabem, és el trimestre. I afegeix: ‘Les entrevistes es reparteixen uniformement durant les tretze setmanes d’aquest període i els resultats que se n’obtenen es refereixen a una setmana mitjana del trimestre,’ És a dir, és una ‘enquesta contínua’ i els resultats que es presenten finalment corresponen a la mitjana d’aquestes tretze setmanes. Els trimestres en què no hi ha cap esdeveniment anormal les dades de l’enquesta del primer trimestre, per exemple, corresponen si fa no fa a la situació de mitjan febrer. Mai a final de març. Tanmateix, el pes dels canvis tan importants esdevinguts a partir del 14 de març farà que en l’enquesta d’ara les dades de les últimes tres setmanes hi tinguin una influència cabdal en la mitjana final, però molt matisada per les dades de les deu anteriors, que van ser ‘normals’. Per tant, els resultats no serviran per a tenir sinó una certa orientació de tot allò que ha passat realment al mercat laboral i, sobretot, de la situació al final del mes de març.

Un segon aspecte a tenir en compte, molt important, és en quin apartat apareixeran els treballadors afectats pels ERTO. Pensem que fins avui –dia 27 d’abril– a Catalunya s’han presentat 94.598 expedients que afecten 694.284 treballadors. Doncs bé, aquests treballadors apareixeran com a ocupats, encara que avui no treballin. La raó me l’explicaven fonts de l’INE aquest matí. ‘Segons la metodologia de l’EPA, els afectats per expedients de regulació d’ocupació es consideren ocupats mentre la suspensió de la feina sigui inferior a tres mesos’, em deien. Això vol dir que aquests gairebé 700.000 treballadors que apareixeran com a ocupats tenen al damunt un expedient obert i no se sap quants es mantindran al lloc de treball les setmanes vinents, quan es vagi normalitzant la situació creada per la pandèmia.

Tot plegat vol dir que la situació real és pitjor i diferent de la que reflectiran les xifres de l’EPA. No serà fins a l’enquesta corresponent al segon trimestre que tindrem les coses més clares. Mentrestant, haurem d’anar seguint l’actualitat del mercat laboral amb les dades de la desocupació registrada del Ministeri de Treball i les afiliacions a la Seguretat Social que, recordem-ho, el mes de març van ser a Catalunya de +23.000 desocupats i -123.000 afiliats a la Seguretat Social respecte del mes anterior, sense comptar tampoc, en cap cas, els afectats pels ERTO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor