[VÍDEO] El dirigent dels Verds europeus perd els estreps en una entrevista sobre l’acceptació de Puigdemont i Comín

  • La copresidenta del grup, Ska Keller, diu a VilaWeb que el debat és encara obert amb els membres de l'Aliança Lliure Europea

VilaWeb
Andreu Barnils
14.01.2020 - 12:58
Actualització: 14.01.2020 - 22:11

El dirigent dels Verds europeus, el francòfon Philippe Lamberts, ha dit de manera rotunda que no acceptarien el president Carles Puigdemont i el conseller Toni Comín al grup parlamentari que comparteixen amb l’Aliança Lliure Europea (ALE). Tanmateix, el debat és obert, tal com ha explicat a VilaWeb la copresidenta del grup, Ska Keller: ‘És important que parlem amb els nostres companys de l’ALE i que arribem conjuntament a una decisió.’ Tant ella com Lamberts han estat entrevistats per VilaWeb als passadissos de l’eurocambra, a Estrasburg. Lamberts s’ha mostrat intransigent i ha acabat perdent els nervis. En canvi, Keller, molt més serena, ha presentat una situació més oberta al debat.

Ens podeu explicar per què el grup dels Verds no acull els eurodiputats catalans?
—Sí, hi tenim eurodiputats catalans. N’hi tenim.

Sí, hi teniu Ernest Urtasun…
—Ernest Urtasun, Diana Riba… Són eurodiputats catalans, si no m’equivoco.

No us equivoqueu pas. Però per què no accepteu els nous?
—Bé, que són dels Verds? Són pròxims als Verds en termes de valors…

Sí que ho són. Toni Comín era membre d’ERC…
—Ho era..

Ja no ho és?
—No ho sé. Però aquesta gent són membres d’ERC?

Toni Comín s’havia presentat per ERC. Ell és pròxim als Verds.
—ERC és membre de l’Aliança Lliure Europea i els seus eurodiputats són membres del nostre grup. Però Puigdemont no, si no m’equivoco.

I per què no els accepteu tots dos?
—Però és que Carles Puigdemont no és membre d’ERC, oi?

No ho és. I què?
—I què?

Ell demana de ser membre del vostre grup. Quin és el problema?
—Carles Puigdemont, d’ençà que va marxar d’Espanya i va venir al meu país, a Bèlgica, ha mostrat proximitat amb un altre partit, no pas amb els Verds. Jo ho respecto. La gent té dret d’expressar les seves opinions, i ho respecto totalment. Si Carles Puigdemont se sent més pròxim als nacionalistes flamencs, que prenen una deriva cap a l’extrema dreta, doncs em sembla bé. Però la lògica política em diu que ell hauria d’anar allà.

Penseu que Carles Puigdemont és pròxim a l’extrema dreta?
—És pròxim a l’N-VA. És obvi. I si mireu les accions dels nacionalistes flamencs, es veu que van directament cap a l’extrema dreta, cada dia.

Heu escoltat declaracions de Carles Puigdemont?
—Aquesta no és la qüestió.

Heu escoltat mai declaracions de Carles Puigdemont sobre els drets dels immigrats, i sobre el drama al Mediterrani?
—No, no. No és la qüestió.

Sabeu qui és Marcela Topor?
—No ho sé. Però no és la qüestió, és una qüestió de proximitat política. Si Carles Puigdemont hagués volgut ser a prop dels Verds, ho hauríem vist aquests darrers anys. I no ho hem vist.

A Àustria els Verds i els conservadors formen una coalició.
—Sí, exactament.

Per què no al Parlament Europeu?
—Però… És que són al mateix grup polític, els Verds i els conservadors, en el parlament austríac? No. Són dos grups diferents, que parlen sobre aliances polítiques. I no parlem d’això aquí.

Per a mi és xocant. Ernest Urtasun no ha demanat mai ajuda per als seus col·legues catalans?
—Exactament. I des de fora, ens deveu haver sentit dir consistentment que aquestes tres persones, Oriol Junqueras, Toni Comín i Carles Puigdemont, tenien el dret de ser eurodiputats. I hem lluitat pels seus drets com a eurodiputats electes. I un d’ells, que va tenir el coratge d’encarar la justícia espanyola, paga diàriament la conculcació dels seus drets; i els altres dos, que van fugir del país, ara seuen al Parlament Europeu. Ells dos gaudeixen de la protecció de l’estatut d’eurodiputat, i estic content que sigui així.

Però per què no els ajudeu a ser membres del vostre grup, si Oriol Junqueras…
—Que sou polític? Si ho sou, molt bé, però aleshores acabem l’entrevista.

No ho sóc, senyor. Per què no responeu a les preguntes?

Vegeu també l’entrevista a Ska Keller:

Ens podríeu explicar amb més detall la decisió de no admetre Puigdemont i Comín al grup dels Verds-ALE?
—Ara mateix parlem amb els nostres socis de l’Aliança Lliure Europea sobre la petició dels senyors Puigdemont i Comín d’entrar al nostre grup. En continuarem parlant i arribarem a una conclusió. Ara bé, tots sabem que el senyor Puigdemont no és un verd i tampoc no és part del nostre partit de l’ALE a Catalunya [ERC]. No comparteix les nostres polítiques i això és una evidència.

Tanmateix, el senyor Lamberts ha estat molt clar que la resposta a Puigdemont i Comín era un no, perquè són molt pròxims a partits de dretes belgues.
—En parlem amb els nostres socis de l’ALE i segur que, tard o d’hora, arribarem a una conclusió i decisió final.

Personalment, m’impressiona que en el vostre grup hi hagi eurodiputats catalans, com ara el senyor Urtasun. No ha demanat que s’accepti l’entrada de Puigdemont i Comín?
—Som un grup polític. No som un grup que depengui d’una regió d’Europa o d’un país en concret. Ens envoltem d’uns valors polítics que hem acordat i tenim un manifest compartit entre tots els membres del grup. Això és important per nosaltres.

En el vostre cas, personalment, què els diríeu a Puigdemont i Comín? Sí o no?
—N’anem parlant amb els nostres companys de l’ALE…

[riu]
—Per mi, com a presidenta del grup, és molt important que discutim sobre això. Evidentment, entenc les seves preocupacions, però ells també entenen les nostres.

Però estic segur que dins el grup hi ha diferents punts de vista. Voldríem saber el de Ska Keller.
—Insisteixo que és important que en parlem amb els nostres companys de l’ALE i que arribem conjuntament a una decisió. I això és en el que realment crec.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any