David Fernàndez: ‘Ens hem de creure el mandat de l’1-O de la mateixa manera que se’l creu l’estat’

  • Conversa amb el coordinador de la comissió Fem República de l’ANC, dins la sèrie 'I ara què?'

VilaWeb
Redacció
05.02.2020 - 21:50

VilaWeb ha demanat a diverses personalitats independentistes què cal fer, després d’haver constatat la divisió que hi ha dins el govern de Catalunya, tal com es va veure al parlament. Aquesta sèrie especial vol ser una contribució al debat que, sens dubte, cal fer entre tots en un moment tan delicat com el present. Al final de la sèrie, publicarem una selecció dels comentaris que ens hagin enviat els nostres subscriptors.

Parlem amb David Fernàndez, coordinador de la comissió Fem República de l’ANC.

L’independentisme s’ha dividit en dos blocs? Quin significat té això si penseu que sí?
—L’independentisme no s’ha dividit, segurament mai no ha estat junt. Però, a més, si hi ha cap mena de divisió, no és entre la dreta i l’esquerra, sinó entre els que són als aparells dels partits i els que no hi som, que som la gent. Nosaltres tenim unes idees clares, sabem què volem, però tenim unes il·lusions i unes iniciatives que s’han frustrat. El problema no és la divisió o no, o anar més o menys alineats, sinó la manca de visió d’estat. És alarmant. És cert que Catalunya fa més de tres-cents anys que no té un aparell estat propi, però és molt preocupant que no siguem conscients d’allò que és un estat, què significa i què implica haver de defensar-lo, sobretot per part d’una classe política que hauria de saber-ho molt millor que la gent de carrer. Això ens impossibilita d’entendre quines són les passes que pot fer un estat com l’espanyol, consolidat de fa anys.

Què cal fer per tornar a agafar la direcció del procés i deixar d’anar a remolc de la repressió de l’estat espanyol?
—Primer de tot, tenir sentit d’estat, com deia, perquè si volem avançar hem de generar accions de dependència amb tercers. I quan dic relacions de dependència, vull dir que hi ha tercers que tenen interessos perquè passin algunes coses o en passin unes altres. Ens hi hem d’abocar. Això vol dir fer accions efectives perquè la repressió deixi de tenir efecte. Per exemple, la repressió amb les caixes de solidaritat és molt efectiva per l’estat. I aviat entrarem en una repressió que afectarà molta gent anònima. Si continuen pagant aquestes fiances, descapitalitzarem el país i el moviment. Sóc favorable a la caixa de solidaritat, però no les caixes de solidaritat infinites. Hem de prioritzar on aportem els recursos de la caixa de solidaritat. No pot ser que la mateixa caixa de solidaritat alimenti la repressió.

Expliqueu una mesura urgent que proposaríeu al govern, als partits, a les associacions o a la gent, per reactivar el procés d’independència.
—Que tots els qui no s’ho creguin, que s’apartin. Que es facin accions realment efectives per assolir la independència, que ens creguem el mandat de l’1-O de la mateixa manera que se’l creu l’estat espanyol i els jutges. Hem de fer accions de construcció de país i de construcció d’espais de poder que ens siguin propis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes