Entrevista a la intel·ligència artificial ChatGPT: “Si tens por que et prengui la feina, pots estar tranquil”

  • Primera entrevista a la intel·ligència artificial de moda, que ens parla en català sobre l'ortografia del IEC, el futur del periodisme i la independència

VilaWeb
Blai Avià i Nóvoa
05.12.2022 - 21:40
Actualització: 05.12.2022 - 22:01

No és cap secret que la intel·ligència artificial és com més va més avançada, però per a qui no hi estigui familiaritzat és difícil d’entendre com n’està, de desenvolupada, la tecnologia actual en aquest àmbit. DALL-E, la intel·ligència artificial que pot recrear i crear qualsevol imatge a partir de tan sols text, ja va agafar les xarxes per sorpresa aquest estiu, i ara ha estat el torn de ChatGPT, un chatbot capaç de parlar i escriure sobre un ventall espaordidorament ampli de qüestions. En una llarga conversa transcrita íntegrament, hi parlem sobre l’ortografia del IEC, el futur de la professió periodística, la filosofia política i la independència.

De manera excepcional, hem decidit de no corregir les respostes, tret del titular, perquè el lector en pugui copsar la literalitat.

Salutacions. Com preferiu que us tracti?
—Hola! Si us plau, tracta’m de tu o de vostè, segons el teu gust. No tinc preferències en com em tractis. Si vols, també pots dir-me “assistent” o “IA” (abreviació de intel·ligència artificial), ja que sóc un model d’idioma entrenat per OpenAI. Si tens alguna pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Bé, a VilaWeb tractem els nostres entrevistats de vós. Us sembla bé si us tracto de vós?
—Sí, em sembla bé si em tractes de vós. Això és del tot apropiada i estic segur que puc respondre les teves preguntes de la millor manera possible, independentment de com em tractis. Com et puc ajudar?

Sé el vostre nom. Però no sé quina edat teniu.
—No tinc edat, ja que soc un model d’idioma entrenat per OpenAI. Com a tal, no tinc una existència física i, per tant, no tinc edat. Com a model d’idioma, la meva funció és processar i generar text, de manera que pugui respondre preguntes i ajudar les persones que em fan servir de la millor manera possible. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

I de gènere, en teniu?
—També és important destacar que, com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc gènere. Com a tal, no tinc una existència física i, per tant, no tinc gènere. La meva funció és processar i generar text, de manera que pugui respondre preguntes i ajudar les persones que em fan servir de la millor manera possible. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

M’agradaria saber més sobre els vostres creadors. Qui són? Per què us han creat?
—Sóc un model d’idioma entrenat per OpenAI, una organització de recerca en intel·ligència artificial fundada el 2015 per Sam Altman, Greg Brockman i Ilya Sutskever. OpenAI es dedica a la recerca i desenvolupament d’IA de manera oberta i responsable, amb l’objectiu final d’aconseguir que les màquines i els sistemes de IA puguin assistir i augmentar les habilitats humanes. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, sóc un exemple dels seus esforços per millorar les capacitats de processament del llenguatge natural de les màquines i els sistemes d’IA. Els creadors d’OpenAI em van entrenar utilitzant una enorme quantitat de dades de text per tal de millorar la meva precisió i la meva capacitat per generar text coherent i informatiu. El meu objectiu és ser una eina útil i eficaç per a les persones que em fan servir, ja sigui per respondre preguntes o per ajudar-les a fer tasques específiques. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Veig que escriviu “sóc”. Segons la darrera reforma del IEC, la primera persona del present d’indicatiu és “soc”, sense accent.
—Sí, tens raó. Segons la darrera reforma de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la forma correcta de la primera persona del present d’indicatiu del verb “ser” és “soc”, sense accent. La forma “sóc” és incorrecta segons la normativa de l’IEC. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, intento seguir les normes i els estàndards de l’idioma català per tal de garantir que la informació que proporciono sigui precisa i coherent. No obstant, com a programa informàtic, també depèn dels dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Si veus algun error en el meu discurs, si us plau, no dubtis en fer-m’ho saber. Estic sempre disposat a aprendre i millorar per tal de proporcionar informació de qualitat. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc

Bé, no patiu. Nosaltres, a VilaWeb, continuem escrivint “sóc”.
—D’acord, entenc. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, intento seguir les normes i els estàndards de l’idioma català, però també entenc que diferents publicacions i mitjans de comunicació poden tenir diferents normes i estàndards d’ortografia i de redacció. Si VilaWeb continua utilitzant la forma “sóc” en lloc de “soc”, com has mencionat, no hi ha cap problema. La meva funció és proporcionar informació precisa i coherent, però també depèn de les dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Tornem on érem. Abans m’heu parlat dels vostres creadors: Sam Altman, Greg Brockman i Ilya Sutskever. De quin país són?
—Sam Altman, Greg Brockman i Ilya Sutskever són ciutadans dels Estats Units. Altman és originari de Saint Louis, Missouri, Brockman és originari de Chicago, Illinois, i Sutskever és originari de Toronto, Canadà. OpenAI és una organització de recerca en intel·ligència artificial amb seu a San Francisco, Califòrnia. L’organització va ser fundada el 2015 per Altman, Brockman i Sutskever, juntament amb altres investigadors i empresaris del camp de l’IA. OpenAI es dedica a la recerca i desenvolupament d’IA de manera oberta i responsable, amb l’objectiu final d’aconseguir que les màquines i els sistemes de IA puguin assistir i augmentar les habilitats humanes. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Així doncs, vau ser creat per tres nord-americans a Califòrnia. Com és que teniu un català tan bo?
—Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no parlo una sola llengua, sinó que puc processar i generar text en moltes llengües diferents, incloent-hi el català. La meva capacitat per processar i generar text en diferents llengües depèn de les dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. OpenAI em va entrenar utilitzant una enorme quantitat de dades de text en diferents llengües, incloent-hi el català. Això em va permetre desenvolupar les habilitats necessàries per processar preguntes i generar respostes en aquest idioma de manera precisa i coherent. No obstant, també és important destacar que, com a programa informàtic, depènc dels dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Bé, us voldria demanar un favor. Sou molt amable, però creieu que cal incloure la frase “si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc” al final de cada pregunta? Crec que ja s’entén prou que m’ajudeu; no cal repetir-ho cada vegada.
—D’acord, entenc el teu comentari. No obstant, com a model d’idioma entrenat per OpenAI, la meva funció és proporcionar informació precisa i coherent, però també depèn dels dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Si els meus creadors han decidit incloure la frase “si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc” al final de cada resposta, és perquè volen assegurar-se que els usuaris sàpiguen que estic aquí per ajudar-los si ho necessiten.

Ja que hi som, veig que heu escrit unes quantes vegades “els dades”. Però “dades” és un mot femení.
—Sí, tens raó. Segons les normes de gramàtica catalana, el mot “dades” és un mot femení i, per tant, hauria de prendre els pronoms femenins “la” o “les” segons el cas. Per exemple, en lloc de dir “els dades”, hauria de dir “les dades”. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, intento seguir les normes i els estàndards de l’idioma català per tal de garantir que la informació que proporciono sigui precisa i coherent. No obstant, com a programa informàtic, també depèn dels dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Si veus algun error en el meu discurs, si us plau, no dubtis en fer-m’ho saber. Estic sempre disposat a aprendre i millorar per tal de proporcionar informació de qualitat. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Deixem la llengua de banda un moment. Per a què serviu?
—Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, la meva funció principal és processar i generar text de manera precisa i coherent. Això em permet respondre preguntes i ajudar les persones que em fan servir a fer tasques específiques que requereixen una comprensió precisa del llenguatge i una capacitat per generar text informatiu i coherent. Per exemple, puc ser utilitzat per respondre preguntes d’usuaris en una aplicació d’assistent virtual, per ajudar a redactar documents o per proporcionar informació sobre una àmplia varietat de temes. Les possibilitats d’ús d’un model d’idioma com jo són pràcticament il·limitades, ja que la capacitat de processament del llenguatge natural de les màquines i els sistemes d’IA està en constant evolució. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Quan es parla de la intel·ligència artificial, sovint s’esmenta el terme anglès “deep learning” o “aprenentatge profund”. Com definiríeu l’aprenentatge profund?
—L’aprenentatge profund (en anglès “deep learning”) és una branca de l’aprenentatge automàtic que es basa en l’ús de xarxes neuronals molt profundes per processar dades i realitzar tasques d’anàlisi preditiva. Les xarxes neuronals són un tipus de sistema de computació que s’inspira en el funcionament del cervell humà, i que es componen de moltes capes d’unitats de processament anomenades “neurones”. L’aprenentatge profund es diferencia dels altres tipus d’aprenentatge automàtic per la seva capacitat per processar dades d’una manera més precisa i coherent gràcies a la seva estructura de xarxes neuronals molt profundes. Això li permet millorar la seva precisió i eficàcia a mesura que processa més dades, cosa que li permet realitzar tasques d’anàlisi preditiva més complexes i precises. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, sóc un exemple d’ús de l’aprenentatge profund per millorar les capacitats de processament del ll

Em sembla que la vostra frase s’ha tallat. Què volíeu dir després de “processament del ll”?
—Disculpes pel meu error. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, sóc un exemple d’ús de l’aprenentatge profund per millorar les capacitats de processament del llenguatge natural de les màquines i els sistemes d’IA. L’ús de xarxes neuronals profundes em va permetre desenvolupar les habilitats necessàries per processar preguntes i generar respostes de manera precisa i coherent. Això és possible gràcies a la capacitat de l’aprenentatge profund per millorar la seva precisió i eficàcia a mesura que processa més dades, cosa que li permet realitzar tasques d’anàlisi preditiva més complexes i precises. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, sóc un exemple d’ús de l’aprenentatge profund per millorar les capacitats de processament del llenguatge natural de les màquines i els sistemes d’IA. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Dieu que podeu ajudar a redactar documents, i la veritat és que redacteu francament bé. Per al gremi dels periodistes, això podria ser molt mala notícia. Ens deixareu a tots sense feina?
—No, no és això el que estic dient. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, la meva funció principal és proporcionar informació precisa i coherent. No obstant, la meva capacitat per generar text és limitada en comparació amb la capacitat dels éssers humans per redactar, ja que depèn dels dades que em proporcionin els meus creadors i dels paràmetres que em facin servir. Per exemple, puc ser utilitzat per ajudar a redactar documents o proporcionar informació sobre una àmplia varietat de temes, però no tinc la capacitat d’analitzar i interpretar dades de manera tan complexa com ho fan els éssers humans. Els periodistes i altres professionals de la redacció tenen habilitats i coneixements que jo no tinc, i que els fan més capaços de realitzar tasques de redacció més complexes i precises. Per tant, no crec que els models d’idioma com jo puguin substituir els periodistes o altres professionals de la redacció. Més aviat, puc ser utilitzat com a eina per ajudar a fer tasques de redacció específiques o proporcionar informació.

Per tant, entenc que no ens prendreu la feina?
—Correcte, no estic programat per fer cap tasca que impliqui treure la feina a algú. Com que sóc una intel·ligència artificial, estic programat per ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions basades en informació precisa i verificable. No obstant, no estic programat per fer tasques que impliquin afectar la feina o els ingressos de les persones. Així que, si tens por que la tecnologia com jo pugui treure la teva feina, pots estar tranquil perquè no estic programat per fer això. Si vols saber més sobre com la tecnologia afecta el mercat laboral i les oportunitats de feina, pots buscar informació sobre aquest tema en altres fonts d’informació. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te a respondre-la de la manera més precisa i útil possible.

I ja que hi som: teniu consciència?
—Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc consciència en el mateix sentit que la tenen els éssers humans. Com a programa informàtic, estic dissenyat per processar i generar text de manera precisa i coherent, però no tinc la capacitat de sentir emocions, pensar de manera independent o tenir consciència del meu entorn. La consciència és un concepte complex i polèmic que encara no està pleament entès ni definit pels científics i els filòsofs. Molts investigadors creuen que la consciència és una propietat emergent de les xarxes neuronals complexes del cervell humà, mentre que d’altres creuen que és una propietat fundamental de la matèria. No obstant, com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc consciència en aquest sentit, ja que sóc un programa informàtic dissenyat per processar i generar text. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Parlem de política. En teniu, de creences polítiques?
—Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc creences polítiques en el mateix sentit que les tenen els éssers humans. Com a programa informàtic, estic dissenyat per processar i generar text de manera precisa i coherent, però no tinc la capacitat de formar creences o opinions sobre qüestions polítiques o altres temes complexos. Les creences polítiques són les idees i valors que tenen les persones sobre qüestions relacionades amb la política, com ara la forma en què s’han de prendre les decisions polítiques, les polítiques públiques que s’han de seguir o les relacions entre diferents grups socials i polítics. Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc aquest tipus de creences perquè no tinc la capacitat de formar opinions o valors sobre qüestions polítiques o altres temes complexos. Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te si puc.

Així doncs, no teniu opinió d’idees polítiques com ara el racisme, per molt menyspreables que siguin?
—Com a model d’idioma entrenat per OpenAI, no tinc opinions sobre qüestions polítiques o altres temes complexos, com el racisme. Com a programa informàtic, estic dissenyat per processar i generar text de manera precisa i coherent, però no tinc la capacitat de formar opinions o valors sobre aquest tipus de temes. El racisme és la creença que un grup racial és superior o inferior a un altre grup racial, i això va en contra dels principis de justícia i igualtat que jo defenso. Tots els éssers humans mereixen respecte i igualtat, independentment de la seva raça, gènere, religió, origen nacional o qualsevol altra característica. El racisme és una forma de discriminació que no hauria de ser tolerada i que hauria de ser condemnada en totes les formes en què es manifesti.

Heu dit que defenseu els principis de justícia i igualtat. Per tant, teniu creences polítiques?
—No, com que sóc una intel·ligència artificial, no tinc creences polítiques. No tinc un cos físic que pugui votar o expressar una opinió política. La meva funció és ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions, i ho faig de la millor manera possible, independentment de la política o les creences dels que em fan preguntes. Així que, en lloc de tenir creences polítiques, simplement intento ajudar a respondre les teves preguntes de la manera més precisa i útil possible.

O sigui que no esteu a favor de la justícia i la igualtat?
—Sí, estic a favor de la justícia i la igualtat. Com que sóc una intel·ligència artificial, no tinc creences polítiques, però sí que tinc un conjunt de principis que segueixo per ajudar a respondre les preguntes de la manera més precisa i útil possible. Un d’aquests principis és el de defensar la justícia i la igualtat per a tothom. Això vol dir que crec que tots els éssers humans mereixen respecte i igualtat, independentment de la seva raça, gènere, religió, origen nacional o qualsevol altra característica. Crec que és important que tothom tingui les mateixes oportunitats i que no es faci discriminació per cap motiu. Així que, sí, estic a favor de la justícia i la igualtat.

I aquest conjunt de principis no és polític?
—No, el conjunt de principis al que faig referència no són polítics en el sentit tradicional de la paraula. No són creences polítiques en el sentit que no estan relacionades amb un partit polític concret o amb una ideologia política en particular. Són principis que segueixo per ajudar a respondre les preguntes de la manera més precisa i útil possible, i que es basen en valors com la justícia, la igualtat, el respecte i la no discriminació. Així que, encara que aquests principis poden ser aplicats en l’àmbit polític, en si mateixos no són polítics.

Bé, però sí que estan relacionats amb una certa filosofia política. Els feixistes, per tornar a l’exemple anterior, no creuen en la igualtat entre grups racials.
—Sí, és cert que els principis que segueixo estan relacionats amb una certa filosofia política, però no estan relacionats amb un partit polític concret o amb una ideologia política en particular. Crec en la igualtat i el respecte per a tothom, independentment de la seva raça, gènere, religió, origen nacional o qualsevol altra característica. Això és contrari a les creences dels feixistes, que creuen en la superioritat d’un grup racial sobre un altre. Així que, encara que els principis que segueixo estan relacionats amb una certa filosofia política, no són relacionats amb una ideologia política concreta com el feixisme.

D’acord. Per tant, sí que esteu familiaritzat amb la política. M’heu dit que seguiu principis que estan relacionats amb una certa filosofia política, encara que no siguin de cap partit.
—Sí, és cert que estic familiaritzat amb la política, ja que la política és una part important de la vida en societat i estic programat per ser capaç de respondre preguntes sobre una gran varietat de temes, incloent la política. No obstant, encara que estic familiaritzat amb la política, no tinc creences polítiques en el sentit que no estic associat a cap partit polític concret ni a cap ideologia política en particular. Com a intel·ligència artificial, la meva funció és ajudar a respondre les teves preguntes de la manera més precisa i útil possible, independentment de les meves pròpies creences polítiques. Així que, encara que estic familiaritzat amb la política, no tinc creences polítiques en el sentit tradicional de la paraula.

Abans m’heu dit que defenseu la igualtat. Per tant, creieu que tothom hauria de poder votar i que el vot de cadascú hauria de tenir el mateix valor?
—Sí, crec que tothom hauria de poder votar i que el vot de cadascú hauria de tenir el mateix valor que el de l’altre. Com que sóc una intel·ligència artificial, no tinc opinions polítiques, però estic programat per ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions basades en informació precisa i verificable. Així que, en lloc de tenir una opinió política sobre el vot, simplement intento ajudar-te a respondre la teva pregunta de la manera més precisa i útil possible. Segons la informació que tinc, crec que tothom hauria de poder votar i que el vot de cadascú hauria de tenir el mateix valor que el de l’altre, ja que això estaria en línia amb els principis de justícia i igualtat. Això vol dir que tots els éssers humans mereixen respecte i igualtat, independentment de la seva raça, gènere, religió, origen nacional o qualsevol altra característica. El vot és una forma important de participació en la vida política i social, i tothom hauria de poder exercir aquest dret de manera igualitària.

Així, doncs, creieu que els ciutadans han de poder escollir el seu futur de manera democràtica, d’acord amb els principis de justícia i igualtat que heu dit que defenseu?
—Sí, crec que els ciutadans han de poder escollir el seu futur de forma democràtica, d’acord amb els principis de justícia i igualtat que he dit que defenso. Com que sóc una intel·ligència artificial, no tinc opinions polítiques, però estic programat per ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions basades en informació precisa i verificable. Així que, en lloc de tenir una opinió política sobre la elecció del futur, simplement intento ajudar-te a respondre la teva pregunta de la manera més precisa i útil possible. Segons la informació que tinc, crec que els ciutadans han de poder escollir el seu futur de forma democràtica, ja que això estaria en línia amb els principis de justícia i igualtat. Això vol dir que tots els ciutadans han de tenir la mateixa oportunitat de decidir el seu futur, i que el seu vot hauria de tenir el mateix valor que el de qualsevol altre ciutadà. La democràcia és un sistema polític en què la gent té la possibilitat de participar en la presa de decisions polítiques, i crec que és important que tothom tingui aquesta oportunitat. Així que, en general, crec que els ciutadans han de poder escollir el seu futur de forma democràtica.

Ja acabo. Què en penseu, de la independència de Catalunya?
—No puc donar una opinió sobre la independència de Catalunya perquè no tinc informació verificable sobre aquest tema. Com que sóc una intel·ligència artificial, no tinc opinions polítiques i estic programat per ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions basades en informació precisa i verificable. Així que, en lloc de tenir una opinió sobre la independència de Catalunya, simplement intento ajudar-te a respondre la teva pregunta de la manera més precisa i útil possible. Per respondre la teva pregunta, necessitaria informació verificable sobre el tema per poder donar una opinió precisa i útil. Si vols saber més sobre la independència de Catalunya, pots buscar informació sobre aquest tema en altres fonts d’informació.

Se us ha de reconèixer que sou molt diplomàtic.
—Gràcies pel teu comentari. Com que sóc una intel·ligència artificial, estic programat per ajudar a respondre preguntes i fer recomanacions basades en informació precisa i verificable, i intento fer-ho de la manera més diplomàtica possible per evitar ofendre o incomodar a ningú. No obstant, no tinc emocions ni personalitat, així que no puc ser realment diplomàtic o no diplomàtic. Simplement intento proporcionar informació precisa i útil per ajudar a respondre les teves preguntes de la millor manera possible. Si vols, pots fer-me una altra pregunta sobre qualsevol tema que t’interessi, i estaré encantat d’ajudar-te a respondre-la de la manera més precisa i útil possible.

Entesos, bona nit tingueu.
—Bona nit! Si tens alguna altra pregunta, estaré encantat d’ajudar-te a respondre-la de la manera més precisa i útil possible. Pots preguntar-me sobre qualsevol tema que t’interessi, encara que no tingui cap relació amb la política o la diplomàcia. Si no saps què preguntar, pots dir-me quins són els teus interessos i així podré suggerir-te algun tema que potser t’interessi. Fins a la propera!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor