Una desena d’organitzacions feministes de Ponent i de l’Alt Pirineu i Aran reclamen que es despenalitzi l’avortament a Andorra. Concretament, han fet arribar al cap de l’executiu del Principat, Xavier Espot, a l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives, i a l’ambaixador de l’estat espanyol a Andorra, Àngel Ros, un comunicat que dissabte passat van consensuar a la Seu d’Urgell sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, asseguren que les dones que viuen en aquest país estan ‘atrapades en una llei autoritària i retrògrada’ que els impedeix interrompre voluntàriament l’embaràs i critiquen que la situació estigui promoguda per l’arquebisbe -un dels dos coprínceps andorrans- i sota de les directrius del Vaticà.

El comunicat el signen el Moviment Feminista La Noguera, el Col·lectiu Feminista Alt Urgell, La Guilla Feminista – Ribera del Sió, La Geganta Desperta – Pallars Sobirà, el Grup Feminista de Ponent (Grup de Dones de Lleida), La Segarrenca (Cervera), l’OFNI (Lleida), el Grup Feminista Maria Rius (Les Garrigues), el Moviment Feminista del Pallars Jussà, Lo Perkal de les Faldetes (Fraga) i Stop Violències – Andorra. Al text, demanen al govern andorrà que aprovi una llei de l’avortament que garanteixi els drets de totes les dones que viuen a Andorra.

A més, les organitzacions feministes volen que l’ambaixador espanyol treballi ‘per a difondre el respecte i la garantia dels drets humans del dret a l’avortament’ i faci arribar les seves peticions a l’executiu andorrà. Finalment, s’han solidaritzat amb Stop Violències, després que la seva presidenta, Vanessa Mendoza Cortés, hagi estat denunciada.a la fiscalia per l’executiu andorrà per exposar en la sessió 74 de la CEDAW de l’ONU les conseqüències que té la prohibició de la interrupció voluntària de l’embaràs al país, segons els casos que han atès a l’entitat.

Vanessa M. Cortés: ‘Andorra és una teocràcia, no una democràcia’

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb