Les engrunes de Sánchez a Catalunya són incompliments: del Turó de l’Home a les beques

  • La Comissió Bilateral ha servit per emmascarar com a traspassos diversos incompliments del govern espanyol amb la Generalitat

VilaWeb
Redacció
21.02.2022 - 08:41
Actualització: 21.02.2022 - 09:41

La Comissió Bilateral entre el govern català i el govern espanyol es va acabar amb disparitat d’opinions i pocs resultats. La ministra espanyola de Política Territorial, Isabel Rodríguez, va assegurar que s’havien assolit acords històrics, mentre que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, es va qualificar de minsos, de poca entitat i massa lents.

Un dels traspassos acordats fou el de l’estació meteorològica del Turo de l’Home, que va començar la seva activitat el 1932 sota l’auspici de la Generalitat republicana. Les tropes franquistes en van destruir el 1939 les instal·lacions i van requisar els arxius amb tots els registres. Després de la desaparició del Servei Meteorològic de Catalunya, totes les competències en aquesta matèria les va assumir el Servei Nacional de Meteorologia.

L’estació està en desús d’ençà de 2004. Tanmateix, això no és el més flagrant sobre l’observatori. El 2009, quan Manuel Chaves era ministre de Política Territorial, el govern català i l’espanyol ja van acordar la cessió de l’estació en una reunió de la Comissió Bilateral. De totes maneres, l’acord no s’ha portat mai a la pràctica.

Ara bé, el cas de l’observatori no és l’únic traspàs que el govern de Pedro Sánchez s’ha apuntat com un mèrit, tot i ser un tràmit ja previst. En aquest sentit, el pre-acord per la gestió de les beques és un conflicte de competències que es remunta als anys noranta i que el 2001 el Tribunal Constitucional espanyol va resoldre a favor de la Generalitat. El 2016, el mateix TC va haver de recordar a la Moncloa que havia de fer efectiu el traspàs.

D’altra banda, la dotació de mitjans a l’administració de justícia és deu a un acord de transfarència d’una Comissió Bilateral de 1990. Des de llavors, el Departament de Justícia, té competències en matèria de personal al servei de l’Administració de justícia a Catalunya i de provisió de mitjans materials i econòmics per al seu funcionament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any