El Servei Meteorològic de Catalunya recupera el Turó de l’Home vuitanta-tres anys després

  • La Comissió Bilateral Estat-Generalitat signa la cessió a favor de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
18.02.2022 - 14:18
Actualització: 18.02.2022 - 15:18

El Servei Meteorològic de Catalunya recuperarà el Turó de l’Home vuitanta-tres anys després. La Comissió Bilateral Estat-Generalitat ha signat la cessió a favor de la Generalitat de la titularitat dels immobles i del terreny on es troba situat l’observatori al cim, a Fogars de Montclús. Aquest observatori, finançat per la Generalitat, va començar les observacions el 1932 i es va mantenir en funcionament fins al 2004. Les tropes franquistes van destruir l’any 1939 les instal·lacions i van requisar els arxius amb tots els registres acumulats i totes les dades de l’observatori. Després de la desaparició del Servei Meteorològic de Catalunya, totes les competències en aquesta matèria les va assumir el Servei Nacional de Meteorologia.

El segon Any Polar Internacional va ser una iniciativa científica d’àmbit mundial que va tenir com a objectiu ampliar els coneixements de meteorologia i magnetisme a les regions polars. Aquesta campanya internacional es va estendre entre el primer d’agost de 1932 i el 31 de desembre de 1933, uns cinquanta anys després del primer.

L’SMC es va implicar activament en aquesta empresa col·laborant en un dels objectius del seu programa: la investigació de la circulació atmosfèrica entre regions polars i baixes latituds. Per fer-ho va proposar la construcció de dos observatoris de muntanya: un al cim de Sant Jeroni, a Montserrat, i un altre al Turó de l’Home, al Montseny.

L’instrumental de l’observatori era l’habitual d’una estació meteorològica ben equipada: termòmetre i higròmetre inscriptors dins l’abric meteorològic, pluviòmetre i heliògraf, per la mesura de les hores de sol. Pel vent, es va utilitzar un anemòmetre Richard, protegit dins una gàbia, com el que hi havia instal·lat al cim de Sant Jeroni, però també es va instal·lar un anemòmetre Robinson suplementari, per no perdre mesures en cas que el primer deixés de funcionar. Mentre va durar l’Any Polar Internacional, a l’observador se li va encarregar anotar els registres cada dues hores.

L’estació de muntanya del Turó de l’Home es va projectar amb la idea que, amb el curs dels anys, esdevingués un observatori de muntanya de referència al sud-oest d’Europa, ja que l’estació en altura més meridional fins aleshores era la del Pic del Migdia de Bigorra a la banda francesa dels Pirineus.

El Parlament va aprovar el 2001 la Llei de Meteorologia, per la qual va ser creat el Servei Meteorològic de Catalunya com una entitat de dret públic de la Generalitat amb personalitat jurídica pròpia i adscrita al Departament de Medi Ambient.

Malgrat la recuperació del Servei Meteorològic de Catalunya, el Turó de l’Home va continuar sent propietat del govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any