Les empreses grans són les que fan servir menys el català, segons PIMEC

  • El darrer estudi de la patronal constata que l'ús del català a les petites i mitjanes empreses ha augmentat d'un 17,1% respecte de l’any 2012

VilaWeb
Redacció
13.12.2023 - 19:14
Actualització: 13.12.2023 - 19:59

L’ús del català a les petites i mitjanes empreses ha augmentat d’un 17,1% respecte de l’any 2012, si bé les empreses grans són les que menys l’empren. Així es desprèn d’un estudi publicat per la patronal Pimec sota el títol L’ús habitual del català a les pimes, basat en els resultats d’una consulta a les empreses catalanes. El document també indica que el català és la llengua que més s’empra a Catalunya (un 46,4%) a l’hora de comunicar-se amb els clients, per bé que un 43,6% de les empreses diuen que s’adapten a la llengua del client.

L’estudi, elaborat en col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, assenyala que, en matèria de comunicacions digitals, al voltant d’un 75% de les empreses tenen la web en català i el 65% publiquen algun contingut a les xarxes socials en aquesta llengua.

Tot i aquestes xifres, l’estudi també constata que l’ús del català és inversament proporcional a la grandària de l’empresa: com més gran és, més petit és l’ús del català que s’hi fa. La comunicació amb els clients passa d’un 55,15% en les empreses sense assalariats a un 37,1% en les grans empreses. Així mateix, les microempreses i les empreses sense treballadors són les que més fan servir el català en els seus materials comunicatius.

D’altra banda, per localització, la majoria de les demarcacions tenen un ús predominant del català en les diferents comunicacions amb clients i en les comunicacions escrites. Girona i Lleida, en aquest sentit, destaquen per tenir percentatges més alts d’ús del català, amb un 65% i un 63,5% respectivament. Les empreses de la demarcació i la ciutat de Barcelona són les que tenen un percentatge més alt d’empreses que adapten la llengua de comunicació a la del seu client, entre el 50% i el 60%.

Entre més paràmetres, l’estudi també analitza l’evolució de l’ús del català en el temps a través una comparativa entre els anys 2012 i 2023, en què es reflecteix que l’ús del català ha augmentat d’un 17,1% respecte a l’any 2012; i que el 70,3% de les empreses consultades el 2023 consideren que l’ús del català s’ha mantingut estables durant els últims anys, enfront d’un 52,1% que ho creien 2012. Finalment, un 59,3% d’empreses enquestades perceben beneficis en l’ús del català, encara que la percepció dels avantatges ha disminuït lleugerament respecte a l’últim sondatge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any