“Em fa mal perquè és ‘normal’ que li passe això”: la denúncia de la mare d’un jove víctima de racisme en una discoteca de Museros

  • El jove de 18 anys denuncia que li van demanar la documentació abans d'accedir a la discoteca i que no el van deixar entrar a pesar de ser major d'edat

VilaWeb
Redacció
02.11.2021 - 17:23
Actualització: 02.11.2021 - 19:23

Aquests dies s’han repetit episodis de discriminació racista en discoteques o locals de vida nocturna en diversos indrets del país. Badalona, Sabadell, i ara Museros, a l’Horta Nord. La regidora de Compromís a Burjassot Maria Viu ha denunciat a les xarxes socials el cas que li va passar al seu fill de divuit anys quan diumenge a la nit va voler entrar a la discoteca Xandala de Museros i li barraren el pas.

A la seua piulada, Viu explica que cap a dos quarts d’una de la nit, el seu fill i un amic van fer cua durant uns minuts per a entrar a la discoteca, i que després de demanar-los la documentació, no els van permetre l’accés al local tot al·legant que tenien divuit anys i no vint-i-un. Diu també que el jove i el seu amic són negres, i que el motiu de la prohibició no és l’edat, sinó el racisme.

D’ençà de fa dos dies, al perfil d‘Instagram de la discoteca hi ha una publicació amb un gràfic que diu: +21. També n’hi ha més amb les indicacions i obligacions dels usuaris de la discoteca en què es parla de les mesures sanitàries i dels horaris d’obertura, però no de l’edat necessària per a entrar-hi. Per la seua banda, el jove diu que la nit de diumenge mateix va coincidir a la cua amb més joves majors d’edat, però menors de vint-i-un anys, que sí que hi van poder entrar. La seua mare també ha fet indagacions i ha comprovat que la filla d’una companya de partit, de dinou anys, va entrar-hi aquella nit.

Víctima d’escorcolls constants

Maria Viu ha explicat a VilaWeb que el seu fill és nascut a Gàmbia i que va arribar amb una pastera ara fa tres anys o quatre. “Vam ser família acollidora. Amb la majoria d’edat, d’ençà del mes de març, administrativament ja no som res, però ell és el meu fill, viu a casa, li comprem la roba, l’ajudem a estudiar, és el nostre fill adolescent.”

En la conversa, Viu diu que és la primera volta que li neguen en redó l’entrada a un establiment, però que el xic viu episodis constants d’escorcolls sense cap trellat. “Li demanen la documentació cada dos per tres. Fins i tot, la nit mateixa que va passar això, en el tren, la policia els va voler registrar, davant la gent, perquè tothom ho veiés. L’escorcollen en qualsevol moment, fins i tot baix de casa, en un carrer ben normal de Burjassot. Tinc dos nebots de disset anys i dinou i mai no els han demanat els papers.”

La mare del jove afectat diu que és dolorós quan li demana com es troba i ell li respon que bé, que això és normal. “Em fa mal perquè és veritat que és ‘normal’. Vaig pensar molt si ho denunciava a Twitter, i m’ha costat, però al final vaig pensar que estic un poc farta d’això. És recurrent, és un debat que no és tancat. Ens pensem que la societat valenciana és acollidora i solidària, però a l’hora de la veritat, quan hom té la pell negra, ja no ho som tant. Estic molt enfadada.”

El jove no vol denunciar

Demanada sobre si denunciaran aquest cas de discriminació, Maria Viu explica que, com que el seu fill ja és major d’edat, és ell qui ho ha de fer. De moment, diu, no en té ganes. Així i tot, ella parlarà amb la fiscal contra els delictes d’odi, Susana Gisbert, per si es pot fer alguna actuació d’ofici.

El jove afectat té un permís de residència i tramita la nacionalitat. Estudia, i aquest estiu ha treballat en una empresa amb un contracte completament legal. “És un xiquet de divuit anys com tots, a qui agrada molt el futbol, que a vegades s’angoixa perquè no té temps d’acabar els deures de l’escola i a qui agrada eixir amb els amics. Coses normals. Allò que no és normal és això que li fan”, reflexiona la mare.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any