D’acord amb els resultats electorals del 21-D, vuit diputats elegits per al Parlament de Catalunya per mandat popular són ara mateix o bé tancats a presons espanyoles, o bé residint a Bèlgica, exiliats. I potser no podran recollir l’acta de diputat. El poble ha fet una elecció i la justícia espanyola la pot tombar per la porta del darrere, de manera que aquestes vuit persones, tot i haver estat votades, potser no podran exercir el càrrec. Aquests dies Junts per Catalunya, ERC i la CUP miren com superar l’escull espanyol, però de moment tot és obert. Una possibilitat és que els vuit afectats per aquesta situació anòmala acabin essent substituïts pels següents a les llistes.

Els diputats que es poden trobar privats del dret d’ocupar un escó per culpa de la justícia espanyola són, per part de Junts per Catalunya, aquests cinc: el president Carles Puigdemont (exili), els consellers Clara Ponsatí (exili), Joaquim Forn (presó), i Lluís Puig (exili), i l’ex-president de l’ANC Jordi Sánchez (presó). Per part d’ERC hi ha tres diputats afectats: el vice-president Oriol Junqueras (presó), i els consellers Antoni Comín (exili) i Meritxell Serret (exili). Tots han estat elegits pel poble, però tenen un futur incert.

La llista completa dels qui els podrien acabar substituint és la següent. Per part de Junts per Catalunya:

Antoni Morral i Berenguer (número 18 de Junts per Catalunya a Barcelona). Ex-batlle de Cerdanyola del Vallès del 2003 al 2009 per ICV, partit que va ajudar a fundar. Membre de l’ANC, Morral ja havia donat suport públic a Junts per Sí l’any 2015.

Sawla el-Garbhi (número 19 de Junts per Catalunya a Barcelona). Llicenciada en dret. Nascuda Tànger, va arribar a Barcelona l’any 1994. Ha estat cap del Departament de Drets Humans i Diversitat Cultural d’UNESCOCAT, consultora de la Secretaria per a la Immigració de la Generalitat de Catalunya del 2005 al 2008, presidenta de Tamettut-Associació de Dones Amazigues per la Cultura i el Desenvolupament i vice-presidenta per a la diàspora en el Congrés Mundial Amazic.

Neus Lloveras i Massana (número 20 de Junts per Catalunya a Barcelona). Batllessa de CDC de Vilanova i la Geltrú i actual presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència. Diplomada en direcció financera per l’escola de negocis EADA.

Anna Erra (número 21 de Junts per Catalunya a Barcelona). Llicenciada en geografia i història i diplomada en magisteri. Vint-i-un anys de mestra, és l’actual batllessa de Vic per CDC. És sòcia d’Òmnium Cultural.

Ferran Roquer (número 8 de Junts per Catalunya a Girona). Llicenciat en direcció i administració d’empreses per la Universitat de Girona. Va ser batlle de Borrassà per CDC i director dels Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Girona.

I els tres membres de les llistes d’Esquerra Republicana són:

Gerard Gómez (número 19 d’ERC per Barcelona). Llicenciat en periodisme per la UAB. Portaveu nacional de les JERC del 2011 al 2016. Diputat al Parlament de Catalunya per Junts per Sí.

Assumpció (‘Titon’) Laïlla (número 20 d’ERC per Barcelona). Llicenciada en psicopedagogia per la Universitat Ramon Llull. Ha treballat d’infermera i psicopedagoga a l’Hospital de Sant Pau. Ex-militant d’Unió Democràtica, va passar als Demòcrates d’Antoni Castellà, ara en coalició amb ERC. Fou diputada al Parlament de Catalunya per Junts pel Sí.

David Rodríguez (número 6 d’ERC per Lleida). Batlle de Solsona per ERC, i president del partit al Solsonès. Fou diputat de Junts pel Sí.

Ací podeu veure els nous diputats potencials:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb