Els treballadors d’Eulen, l’empresa concessionària que s’encarrega de controlar els arcs de seguretat de l’aeroport de Barcelona, han rebutjat finalment la proposta que havia formulat la mediació de la Generalitat. La decisió s’ha pres amb cent cinquanta vots negatius i només trenta-sis favorables. En conseqüència, mantindran la vaga indefinida que ha de començar aquest dilluns.

El govern espanyol va decidir divendres d’enviar agents de la Guàrdia Civil a l’aeroport per a evitar aglomeracions de passatgers i garantir-ne la seguretat, una mesura criticada pel comitè de vaga i pels sindicats, que consideren que atempta contra el dret de vaga. A més, Foment volia estudiar la possibilitat de decretar un laude d’arbitratge d’obligat compliment per la plantilla. La delegació del govern espanyol ha fixat uns serveis mínims del 90%.

Per la seva banda, la Generalitat va requerir al comitè de vaga que els treballadors d’Eulen tornessin a sotmetre la proposta de la mediació a l’assemblea. La proposta incloïa un augment salarial de dos-cents euros mensuals en dotze pagues. A més, Aena es va comprometre a mantenir aquestes condicions en noves licitacions a l’aeroport.

La consellera de Treball, Dolors Bassa, ha dit que no està decebuda i que acceptaven el resultat democràticament. Tanmateix, ha dit que la mediació s’havia acabat i que el govern havia complert amb la seva competència. ‘Creiem que les diferències no són insalvables, però ara ja no ens toca a nosaltres. La mediació s’ha acabat, ara han de negociar les dues parts implicades. Volem agrair el compromís del comitè de vaga, l’assemblea dels treballadors i el comportament de l’empresa’, ha afegit.

El comitè de vaga denuncia coaccions
El comitè de vaga d’Eulen ha denunciat que havia rebut coaccions perquè els treballadors votessin a favor d’acceptar la proposta i de desconvocar la vaga. ‘Veig que ara tenen molta preocupació per tombar una vaga, que és un dret constitucional que tenim’, ha lamentat Purificación Infante, membre de comitè de vaga, abans de la votació final. ‘Això fa moltíssim temps que s’hauria d’haver solucionat i aquí la paraula la tenen els treballadors’, i ha afegit que la Generalitat, el govern espanyol i Aena sabien quina era la situació dels treballadors abans de l’esclat del conflicte.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.