En el discurs de la presentació de la candidatura de Junts pel Sí, el cap de la llista, Raül Romeva, va detallar els passos que se seguirien en el procés cap a la independència, explicats també en el document (pdf) de l’acord de la candidatura. Si s’assoleix la majoria a les urnes el 27 de setembre, començaria a aplicar-se un pla de tres fases amb el propòsit de crear el nou estat català.

Primera fase

—El parlament acabat de constituir farà una declaració solemne per proclamar que, en virtut del mandat rebut, comença el procés d’independència. Aquesta declaració es comunicarà a l’estat espanyol, a Europa i a la comunitat internacional. Immediatament després, començarà el procés per a elaborar i aprovar una constitució.

—El govern se centrarà a crear i activar les estructures d’estat, sense desatendre la gestió del dia a dia.

Segona fase

—Culminada la primera fase, es proclamarà la independència, que implicarà la desconnexió respecte de l’ordenament jurídic espanyol.

—Immediatament després de la proclamació, el parlament aprovarà la llei de transitorietat jurídica, que ha de regular de manera provisional els elements estructurals del nou estat. Aquesta llei no anul·larà l’aplicació del dret autonòmic català, ni del dret espanyol ni de la UE.

—Amb el nou marc jurídic transitori, es regularà la fase parlamentària i referendària del procés d’elaboració i aprovació de la constitució, com també l’encaix de la participació ciutadana i dels resultats obtinguts en la primera fase del procés constituent.

En cas que la segona fase quedi interrompuda perquè l’estat espanyol bloca l’autogovern de Catalunya –el govern i el parlament–, igualment es proclamarà la independència i s’aprovarà la llei de transitorietat jurídica.

Tercera fase

—Comença l’última fase del procés d’elaboració de la constitució del nou estat amb la convocatòria d’unes eleccions parlamentàries constituents en un període màxim de divuit mesos des del 27-S

—El procés de creació del nou estat independent culminarà amb l’aprovació de la constitució per referèndum.

Acord de la candidatura Junts pel Sí (PDF)

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb