Els reis ens porten el CANEMÀS 22, en el desè any de la seva publicació.

  • La revista de pensament associatiu presenta un dossier central que dur per títol “Migracions, diversitat i cultura popular catalana” dirigit per Oriol Cendra.

VilaWeb
Redacció
07.01.2022 - 18:51

Escoltar el programa…

S’ha acabat, torrons, neules i àpats ostentosos ja són història. Les festes de Nadal ens diuen adÉu i fins l’any que ve, que per força han de ser millors. I per cloure aquesta festassa els reis han arribat puntuals a la cita. I com que hem sigut bons minyons i minyones ens han omplert de regals.

El primer regal que ens han portat, als de la cultura popular, Sa Majestats de l’Orient és el CANEMÀS 22 la revista de pensament associatiu que publica l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català. Amb un format renovat que es va consolidant sota la direcció de l’Antoni Serés i que presenta un dossier central amb cinc articles molt interessants i que ens posa a tots davant del mirall que dur per nom “Migracions, diversitat i cultura popular catalana”. L’Oriol Cendra que l’ha dirigit ens ho explica al Fes ta Festa.

Però no tot han estat bones notícies, el passat diumenge 2 de gener ens deixava, Joan Soler i Amigó, un referent de la Cultura d’aquest país.

Pedagog i escriptor. Nascut a Badalona el 10 de juny de 1941, Joan Soler es va interessar especialment per la cultura popular i la història local de Catalunya, la qual cosa li va ser reconeguda amb el Premi Nacional de Cultura, en l’apartat de cultura popular el 2006. Posseïdor de la Creu de Sant Jordi des del 2018, havia treballat com a tècnic d’educació dels ajuntaments de l’Hospitalet de Llobregat i Badalona, essent un gran coneixedor de les realitats complexes i plurals del país.

També era conegut per ser autor, traductor i adaptador de diferents lletres de cançons, que han interpretat autors com Jaume Arnella o Xesco Boix, entre d’altres, avui en farem un tast en aquest fes ta festa.

Escriptor que conreà diversos generes, poesia, novel·la, etc. En l’obra de caire etnològic destaca l’obra enciclopèdica que dirigí, el Tradicionari, i També l’Enciclopèdia de la Fantasia Popular Catalana. L’any 2003 va rebre el Premi Joan Amades pel treball “d’on venen els nens i com es fan”.

En aquesta edició del Fes ta Festa i seguint la tradició del programa, la música tindrà un paper principal, hem fet una selecció de temes on precisament en Joan Soler i Amigó ha estat el lletrista, traductor o adaptador. Són els següents:

  • ENDEVINA ENDEVINALLA – Lletra de Joan Soler Amigó amb música de Maurizio Martinotti, interpretat per MAR MUR, una formació multidisciplinar que va ajuntar Maurizio Martinotti, del grup Tëndachent, del Piemont; Jordi Fàbregas, del grup El Pont d’Arcalís, de Catalunya, i Toni Torregrosa, del grup Urbàlia Rurana, del País Valencià, Amb la col·laboració literària de Joan Soler i Amigó. L’enregistrament pertany al CD del Tradicionàrius 2010.
  • LES RONDES DEL VI (Contradansa) – Un tema popularitzat per Jaume Arnella amb lletra de Joan Soler i Amigó i del que hem trobat versions per tots els gustos i estils que van del Folk al funki i hip hop. Nosaltres hem optat per la versió que ens ofereix el grup Corrandes són Corrandes, dins el seu treball Si Voleu Ballar Corrandes. Amb les veus de Christian Simelio i Jaume Arnella, Anaís Falcó violí; Irene Augé a l’acordió diatònic, i Marc Torrent, guitarró.
  • L’ESTRANYA JOGUINA – Tema original de Tom Paxton, amb la lletra adaptada al català per Joan Soler i Amigó, que forma part del repertori tradicional de Faltersbo 3. El vídeo es va enregistrar al CAT en el concert dels 50 anys de Falsterbo, on hi va participar Isidor Marí, el juny del 2018. És el nostre You Tube de la setmana:
  • SAKIA-MUNI – una composició de Jaume Arnella sobre la lletra de Joan Soler i Amigó, que forma part del disc “Potser ja és ara l’hora”, que va enregistrar Jaume Arnella l’any 1976 amb la participació, entre d’altres, de diversos músics de la Companyia Elèctrica Dharma.

I Finalment tancarem el programa amb la sardana REGAL DE REIS (1959) de Martirià Font interpretada per la Cobla Els Montgrins en els seu CD El Mestre Martirià Font i Coll dirigeix les seves Sardanes enregistrat el 1989 i dirigit pel mateix autor que la va compondre arran del naixement de la seva filla Maria Teresa la nit de Reis.

I com sempre les seccions dels nostres experts que donen contingut al programa:

Déu n’hi do, la setmana que ve més.

   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any