Barcelona (ACN).- Els paradistes dels Encants van vendre el passat divendres el segon lot d’Albert Ràfols-Casamada, analitzat fa una setmana per la Generalitat, i que el Departament de Cultura s’obria a adquirir per un preu “absolutament raonable” en considerar que no es tractava de documents “prou rellevants”. La Generalitat va fer una oferta inicial que “triplicava”, segons fons del departament, el valor real del lot. Segons la conselleria, els venedors van demanar que l’oferta ascendís fins a 5.000 euros, una xifra que no van acceptar, però van emplaçar-los a tornar a parlar dilluns, que els farien una nova oferta. Els paradistes, però, van decidir divendres mateix vendre el lot a un col·leccionista privat.

Segons un informe de la conselleria fet públic la setmana passada, els documents del pintor Albert Ràfols-Casamada trobats al mercat dels Encants el primer cap de setmana d’agost no era un material “prou rellevant”, tot i que s’obria a comprar-lo si el preu era “absolutament raonable”. Així ho van explicar a través d’un comunicat després que un tècnic del Museu Nacional d’Art de Catalunya i tres de la Biblioteca Nacional de Catalunya analitzessin el fons personal de l’artista i la seva dona, Maria Girona.

Per la conselleria, el gruix més significatiu de l’obra de Ràfols-Casadama i la seva dona, Maria Girona, estava “preservat”, malgrat que va lamentar “les condicions en què es va trobar aquest lot de documents”. També va afegir, però, que la darrera decisió sobre el seu destí corresponia als seus hereus.

El fons bibliogràfic analitzat no està inclòs en cap col·lecció o dedicatòria important i es troba en estat de conservació desigual, segons el comunicat emès per la conselleria dilluns passat. Concretament, són libres del darrer terç del segle XX, gran part en edicions de butxaca, a més de catàlegs d’exposicions, revistes, postals manuscrites, factures, circulars bancàries i una carta manuscrita del pintor Xavier Valls i Subirà (1923-2006).

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb