Els milions de documents dels ‘papers de Panamà‘, filtrats pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) el 3 d’abril i que han revelat nombroses operacions d’evasió fiscal i emblanquiment de diners, es posen avui parcialment a disposició del públic.

No són pas tots els documents ni es revelaran dades personals ‘en massa’, segons l’ICIJ, sinó que es tracta d’informació ‘seleccionada i limitada’ publicada ‘per interès públic’. En concret, el banc de dades inclou informació sobre més de dues-centes mil empreses i fundacions amb seu en una vintena de paradisos fiscals, de Hong Kong a Nevada (EUA).

Des del començament del mes d’abril, l’ICIJ ha coordinat la difusió limitada dels anomenats ‘papers de Panamà’ per mitjà d’un centenar de mitjans de comunicació internacionals. En conjunt, són gairebé 11,5 milions de documents filtrats del bufet d’advocats panamenc Mossack Fonseca, que revelen l’ús a gran escala de societats ‘offshore’ per a amagar actius als organismes d’hisenda i que ja han implicat la dimissió del primer ministre d’Islàndia i del ministre d’Indústria en funcions espanyol, a més de l’obertura de nombroses inspeccions fiscals.

Per l’ICIJ, la difusió pública d’aquesta documentació és una nova etapa de la seva investigació, fruit d’un any de feina. El consorci periodístic també afirma que les setmanes i mesos vinents continuarà revelant casos, a través dels mitjans col·laboradors.

Informació relacionada:

Recull d’articles sobre els ‘papers de Panamà’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb