Els milions de documents dels ‘papers de Panamà‘, filtrats pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) el 3 d’abril i que han revelat nombroses operacions d’evasió fiscal i emblanquiment de diners, es posen avui parcialment a disposició del públic.

No són pas tots els documents ni es revelaran dades personals ‘en massa’, segons l’ICIJ, sinó que es tracta d’informació ‘seleccionada i limitada’ publicada ‘per interès públic’. En concret, el banc de dades inclou informació sobre més de dues-centes mil empreses i fundacions amb seu en una vintena de paradisos fiscals, de Hong Kong a Nevada (EUA).

Des del començament del mes d’abril, l’ICIJ ha coordinat la difusió limitada dels anomenats ‘papers de Panamà’ per mitjà d’un centenar de mitjans de comunicació internacionals. En conjunt, són gairebé 11,5 milions de documents filtrats del bufet d’advocats panamenc Mossack Fonseca, que revelen l’ús a gran escala de societats ‘offshore’ per a amagar actius als organismes d’hisenda i que ja han implicat la dimissió del primer ministre d’Islàndia i del ministre d’Indústria en funcions espanyol, a més de l’obertura de nombroses inspeccions fiscals.

Per l’ICIJ, la difusió pública d’aquesta documentació és una nova etapa de la seva investigació, fruit d’un any de feina. El consorci periodístic també afirma que les setmanes i mesos vinents continuarà revelant casos, a través dels mitjans col·laboradors.

Informació relacionada:

Recull d’articles sobre els ‘papers de Panamà’

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]