Els Mossos d’Esquadra han donat per desmantellada una organització criminal d’origen dominicà i molt violenta que controlava els narcopisos després del macrodispositiu del 29 d’octubre. La investigació fins ara suma 58 detinguts, el 85% dels quals tenen antecedents per tràfic de drogues o robatoris amb violència, entre els quals hi ha els quatre líders de la banda, d’entre 20 i 45 anys. El cap de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, l’intendent Antoni Rodríguez, ha explicat que el macrodispositiu ha estat fruit de dos anys de treball i 46 investigacions, des que a finals de 2016 es van produir sis homicidis entre bandes d’origen llatinoamericà. L’operatiu de dilluns passat ha permès, segons els Mossos, desmantellar la xarxa de narcopisos més gran que hi ha hagut mai a Catalunya.

El macrodispositiu va servir per desmantellar una organització criminal dedicada al tràfic de drogues i que operava al barri del Raval. La investigació fins al moment s’ha saldat amb 58 detinguts i s’han dut a terme 40 entrades i escorcolls en pisos i locals vinculats a l’organització.La investigació s’emmarca en la batalla policial contra l’activitat de pisos destinats a la venda i al consum de drogues al Raval amb una percepció d’inseguretat dels seus veïns. En els darrers dos anys des dels mossos i la Guàrdia Urbana s’han dut a terme diverses actuacions relacionades amb narcopisos i s’ha constatat que es tractava d’un fenomen creixent cada cop amb més conseqüències, tant per als consumidors com per als veïns del barri.

En aquest context el mes d’abril d’enguany el Grup de Salut Pública de Barcelona i la Unitat d’Investigació de Ciutat Vella, van iniciar una investigació policial, dirigida pel jutjat d’Instrucció número 27 de Barcelona, amb l’objectiu d’abordar aquesta realitat des d’una visió global que permetés desmantellar l’organització criminal que les investigacions precedents havien apuntat. El grup gestionava dos línies de negoci il·lícit dins del tràfic de drogues: d’una banda, des dels punts de venda i, de l’altra, des dels narcopisos. En el primer cas es tractava de la venda estricta destinada a un consum que podia tenir lloc en un altre indret mentre que, pel que fa als narcopisos, aquest consum es produïa sempre al seu interior. Per això els traficants ho disposaven tot per facilitar la ingesta o l’administració de la droga. D’aquesta manera els consumidors tenien accés a estris com xeringues, gomes elàstiques o culleres.

Rodríguez ha explicat que alguns dels detinguts procedien de Madrid, i per això ha alertat que estaran atents perquè Catalunya no es converteixi en una zona “de reclam” dels delinqüents expulsats d’altres indrets tant de dins d’Espanya com d’altres països. Ha afegit que la investigació ha servit per constatar que les bandes organitzades han desaparegut tal com es coneixien.

Abastiment de droga amb patinet
L’estructura era piramidal, amb rols ben definits. Al nivell més baix hi havia els encarregats de vendre la droga i vetllar perquè ningú no la consumís a fora. Entre les seves funcions hi ha la d’anar a buscar sovint petites quantitats de droga que no solen superar els cinc grams per garantir l’abastiment. L’ús del patinet elèctric els permetia fer molts viatges amb rapidesa, ha exposat Rodríguez.Els responsables dels pisos són el següent graó, la seva funció és vetllar per disposar sempre de la droga necessària, així com gestionar la comptabilitat, recaptar els diners i entregar-los als superiors. Per sobre hi ha els caps de domicili que recapten els guanys d’un conjunt de pisos i pacifiquen les situacions de conflicte entre treballadors, consumidors i veïns, així com buscar nous pisos per ocupar.Els “superiors” són els que estan al capdamunt de la piràmide. Entre aquests hi ha els quatre líders de l’organització, detinguts en l’operatiu policial del dia 29 d’octubre.

Una peça clau són els subministradors, que proveeixen de la droga a l’organització, principalment d’heroïna, cocaïna, marihuana i haixix. Al seu càrrec tenien persones que actuen com a correus i que es desplacen pel barri per fer les entregues i cobraments requerits per a cadascun dels pisos.

Escorcoll de 40 pisos
Després de mesos d’investigació i amb tota la informació disponible derivada de la intel·ligència policial, que posava de relleu el funcionament de l’organització criminal, el dia 29 d’octubre es va dur a terme un macrodispositiu al Raval amb prop de 700 mossos d’esquadra i la col·laboració d’agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona, amb la finalitat de desmantellar-la.

Es van realitzar entrades i escorcoll en 40 pisos per ordre judicial: tretze en domicilis dels investigats, 25 en narcopisos i dues en locals que funcionaven com a sala de consum. Es van intervenir diverses quantitats de droga, estris per al consum, diners, joies, vehicles que utilitzaven per al transport de les drogues i una arma de foc, entre altres. Els agents van arrestar 55 persones, xifra que es va incrementar fins a 58 en els dos dies següents.

Disset persones en recerca
Del conjunt dels 58 detinguts, 39 van passar a disposició judicial. El jutge instructor va decretar presó provisional per a divuit persones, que eren els caps i responsables de la organització, la resta de persones van quedar en llibertat amb càrrecs amb obligació de compareixença setmanal per signar als jutjats. En total es van recuperar quinze pisos que es van poder retornar als seus legítims propietaris i se’n van tapiar tres més. La resta eren domicilis d’alguns dels seus ocupants.

Els Mossos van detectar narcopisos als carrers Portal Nou, Sidé i Semoleres (Casc Antic); a Avinyó, Còdols i Josep Anselm Clavé (Gòtic); a Joaquim Costa, Valldonzella, Riera Alta, Sant Climent i Salvador (Raval Nord); als carrers Lancaster, En Robador, Carretes, Cera i Aurora (Raval Sud), i a Margarit i Jaume Fabra (Poble-sec).Pel que fa als domicilis, es van fer registres al carrer Vidre (Gòtic); a Sant Antoni Abat, Sant Gil, Guifré i Ronda Sant Antoni (Raval Nord); a Santa Margarida, Sant Ramon, Sant Rafel i Cera (Raval Sud); als carrers Blasco de Garay, Grases, Concòrdia i Murillo (Poble-sec), i a Via Favència (Nou Barris).

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.