Els meus dubtes sobre el RUI

  • «Al setembre la situació pot tornar a fer un tomb molt notable, si els partits catalans són capaços de presentar una proposta endreçada i clara sobre com fer un referèndum i sobre què fer si es guanya»

Vicent Partal
12.06.2016 - 22:00
Actualització: 13.06.2016 - 02:29
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El referèndum unilateral d’independència ha entrat a l’agenda política, ara ja clarament. Hi ha entrat, sobretot, després del no al pressupost, que ha palesat l’estancament d’allò que semblava que havia de ser el resultat del 27-S; i encara més clarament des de dissabte, quan l’Assemblea Nacional Catalana va decidir de preguntar als seus socis si creien que s’havia d’impulsar. Caldrà veure què vota la gent de l’ANC, és clar, però és fàcil d’observar com l’ambient es va decantant a favor del RUI. Ara, doncs, m’agradaria explicar-ne obertament els meus dubtes, per si això ajuda a centrar el debat.

D’entrada, vull deixar clar que en cap cas no hi vaig en contra. Crec que el referèndum és una eina més i veig clar que pot ser extremadament útil. Accepte també, sempre, que en política l’immobilisme no és una bona posició. A mi no em fa gens de por reformar el full de ruta si ha de ser per a millorar, o bé condicionar-lo amb novetats que responguen a un moviment canviant per definició: és a dir, a la política del dia a dia.

Ara, dit això, també crec que la proposta encara necessita concrecions. Concrecions, dubtes ara mateix, que m’imagine que amb el pas del temps aniran prenent forma, però que avui encara me’n fan veure la viabilitat des d’una posició d’indecisió. Són les següents:

1. Com ho farem per evitar que acabe essent només la repetició del 9-N? No tindria pas gaire sentit que el RUI acabàs essent un segon 9-N, més de dos anys després. És cert que hi ha elements que els diferencien, ja d’entrada. Per exemple, el 9-N es presentà sempre respectant la legalitat espanyola, i se suposa que no seria el cas del RUI. Però, així i tot, hauríem de saber com s’evitarien els efectes de la por, que en aquella ocasió foren tan decisius. La por, sobretot, d’un bon grapat de funcionaris que en molts casos es negaren a fer la feina, atemorits per la duresa de les amenaces del govern espanyol. El recurs de convertir el 9-N en un procés participatiu, i que per això pivotava en bona part sobre voluntaris, va ser una eixida digna, vist com va anar. Però això ara no pot repetir-se. I per tant algú hauria d’explicar com ho farem perquè no passe. I el govern, abans que ningú, hauria de saber com ho farà i hauria de tenir clar que ho vol fer. És cert que el parlament actual té un mandat que li permet de crear una legalitat pròpia sobre la qual basar un referèndum unilateral, però, encara que la realitat és clarament diferent, he d’advertir que això també es va defensar el 9-N i després es va haver de córrer a improvisar una eixida política que ara no ens podríem permetre.

2. Com evitar que el RUI acabe essent una nova font de discussió partidista? Després del ‘Mas sí – Mas no’ i del ‘pressupost sí – pressupost no’, només ens faltaria el ‘RUI sí – RUI no’. És cert que la proposta pot ser molt engrescadora, però també que alguns poden aprofitar-la per tornar a posar bastons a les rodes. Em sembla que caldria assegurar un mínim d’unitat d’acció entre els partits independentistes i un pacte clar entre Junts pel Sí i la CUP abans de posar el referèndum sobre la taula com una proposta concreta. Suposant que a hores d’ara això encara siga possible. Perquè si els uns volen fer servir el RUI contra els altres, més val que no comencem, certament. En un cas com aquest, segurament unes noves eleccions serien una solució més clara i convincent.

3. Com se n’aplicaran els resultats? Aquesta és la gran pregunta. No ho ha concretat ningú, però interprete que el referèndum seria binari (sí-no), amb una pregunta directa sobre la independència, i que seria vinculant per al parlament de Catalunya. Caldria explicar, per tant, com se’n faria l’aplicació dels resultats: la proclamació de la república catalana, en el cas que fos favorable. En quant de temps i a través de quins mecanismes. I una qüestió que no és pas menor. L’actual full de ruta reclamava dues validacions populars: les eleccions al parlament constituent i el referèndum de la constitució. Entenc que això ara ja no caldria i que el referèndum mateix validaria el conjunt del procés. No?

4. No creem un fetitxe? És una pregunta que pot semblar estranya, però que m’inquieta. No crec que ara mateix calguen eixides precipitades. Bona part del moviment independentista té por que tot això que ha costat tant de bastir se’n puga anar a orri. És bo de reaccionar proposant polítiques que recuperen l’espai de maniobra i la capacitat de lideratge, i aquesta del referèndum ho pot ser, clarament. Però al mateix temps em fa por que no vulguem passar l’arada davant els bous. No es tracta de trobar alguna cosa que engresque els independentistes, i encara menys de cercar algun conill màgic per a salvar la situació. Això només indicaria feblesa i poca confiança en les pròpies forces. Per això mateix reclame claredat i concisió en la proposta. Que no siga un eslògan per a mobilitzar la gent l’11 de setembre, sinó una eina per a proclamar la independència.

Havent dit tot això i havent expressat els dubtes, un apunt final sobre les certeses. Crec que la idea de fer un referèndum és positiva. Efectivament, retorna a la gent la capacitat de decisió final i li la retira als partits. Efectivament, és impossible d’atacar des del punt de vista democràtic i deixaria Espanya en una situació internacional complicada, sobretot si el Brexit guanya al Regne Unit. I pot ser la prova del cotó en pèl per als comuns. Ara es veuen molt valents i viuen plens de joia, convençuts que ens anorrearan, que d’ací a dues setmanes liquidaran el procés independentista. No passa res. Ells ho han fet bé i els polítics independentistes, no. Tot amb tot, ja veurem com acaben les eleccions, perquè comencen a despertar la fera, amb tanta prepotència –fa dies que note una inquietud profunda entre el votant independentista que si es desperta pot capgirar totes les enquestes…

Però, passe què passe el 26-J, és evident que al setembre les coses ja es veuran d’una manera diferent. Perquè a Espanya haurà guanyat el PP. Perquè segurament no hi haurà govern o, si n’hi ha, serà un de completament bel·ligerant contra les aspiracions del sobiranisme català. Perquè el PSOE haurà rebutjat la proposta de referèndum si és que l’han arribada a fer els de Podem –que no m’ho crec. I perquè, en una prova evident de la distància entre l’eslògan i la realitat, En Comú Podem, Units Podem Més i A la Valenciana no tindran ni tan sols el famós grup propi, i tot allò que ara és alegria i emoció aleshores seran dubtes i preguntes.

En conseqüència, al setembre la situació pot tornar a fer un tomb molt notable, si els partits catalans són capaços de presentar una proposta endreçada i clara sobre com fer un referèndum i sobre què fer si es guanya. Més encara si, com ha passat cada any, una mobilització extraordinària l’Onze de Setembre retorna a la gent la confiança i obliga els partits a deixar de jugar al seu interès menut. I, no cal dir-ho perquè n’és una condició essencial, si la qüestió de confiança de Carles Puigdemont se supera amb un pacte parlamentari renovat de les forces independentistes.

 

[Si ens llegiu des de la web, a sota trobareu els comentaris dels subscriptors a aquest editorial. Avui us recomane de forma molt especial els d’Amadeu Abril, amb preguntes ben punyents, el de Montse Coll, molt directa i els de Francesc Estall i Josep Manel Parra, realment crítics però molt transparents alhora. Ricard Pons també hi posa un contrapunt molt necessari.

Entre més serveis, els subscriptors reben aquest editorial el dia abans de publicar-lo al vespre, i poden afegir-hi la seua opinió. Aquesta és una més de les maneres amb que els subscriptors de VilaWeb participen de la redacció del diari i ajuden a fer-lo millor amb les seues crítiques. Si ens voleu ajudar, amb una petita quantitat us podeu fer subscriptors del diari. Per a saber-ne més, aneu ací.]

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
JOSE MANUEL
JOSE MANUEL
12.06.2016  ·  23:43

Opino que el debat sobre el RUI, més enllà de plantejar-lo i argumentar-lo, ens obliga a entrar de nou en un debat a fons i global sobre el conjunt del moviment independentista. Perdre un referèndum és molt més greu que perdre unes eleccions. El referèndum el perd el poble, mentre les eleccions les perden els partits. I la proposta d’un RUI “com a solució màgica que cosirà tots els descosits” em sembla està patrocinada ara per determinats partits (o parts de partits) polítics, o per opinions individuals benintencionades però un xic improvisades per les circumstàncies . L’articulació interna i externa, la realització efectiva d’un RUI, és una acció política molt complexa, i més en aquests moments en què ens hem debilitat institucionalment i associativa. D’altra banda, cal que deixem de comptar amb la CUP, en tant que organització política, com a suport a l’independentisme. Més aviat han demostrat ser un cavall de Troia (una part, l’amable, ha resultat ser la carcassa de fusta i l’altra part els guerrers de dins disposats a degollar l’enemic “de classe”). Però, i això potser encara és més seriós i de més abast, representen el perill jacobí (el liquidador dels girondins i del projecte de constitució molt més avançat i feminista que havia presentat Condorcet) del que faríem bé en deslliurar-nos el més aviat possible. La defensa, i fins i tot participació o complicitat, de la violència als carrers de Gràcia pot malmenar interna i externament la Revolució Catalana. A la Història de les diverses revolucions, a partir de (i especialment) la Francesa, em remeto per a una anàlisi més detallada (Furio Diaz, historiador italià).
I que consti que, òbviament, cap reserva pot fer-se des de l’independentisme a plantejar el RUI. La proclamació de la independència haurà de comportar, finalment, un RUI, ja que l’Estat Espanyol, com la CUP, mai cedirà ni respectarà cap pacte. Però al Referèndum, al RUI s’hi va per guanyar i això requereix un projecte polític comú, un projecte nacional que, de moment no tenim. Primer caldrà (re)fer-lo perquè el que teníem era massa feble i les meres dissensions internes l’han fet saltar pels aires. Si no hem estat capaços de “fer obeir” als de la CUP les directrius plantejades pel legítim govern de Catalunya, basat en el mandat popular del 27S, on és la nostra força per doblegar l’Estat Espanyol?
A més de recrear la taula de forces polítiques i entitats independentistes que ha proposat l’ANC, també s’hauria de reactivar/refundar un Consell Assessor per a “la República Catalana”. I també reestructurar l’independentisme de base a partir dels més de cent mil candidats de “Junts pel Sí” si la infiltració dels partits a l’ANC és tan gran que és capaç de bloquejar-la. Per cert QUI és el depositari de les dades de TOTS els candidats de “Junts pel SÍ”, perquè crec que Sí que hauríem de dedicar molt més de cinc minuts (utilitzant ara una expressió poc afortunada d’en Tardà) a aquesta qüestió abans de plantejar-nos tornar a les urnes, sigui per fer unes eleccions plebiscitàries, constituents, un RUI, o les tres coses en l’ordre més convenient).

Ricard
Ricard
13.06.2016  ·  01:08

Estimat Vicent,

Es clar que plantejar un RUI no es facil, i penso que l’ANC esta plantejant un RI en general, sigui pactat com diuen els Comuns o unilateral si no hi ha acord (99,9% de possibilitats).
Ningú diu de fer un RI ara mateix, ni mol menys, estem parlant, com deia la Elisenda Paluzie en el seu article, del any 2017, primavera o estiu, i jo el veig mes com una part del final d’aquesta legislatura, crec que podria tenir sentit fer-lo al mateix temps que les eleccions dites constituents que tenen el Full de Ruta de JxSI, i que consti que no hi ha només un full de Ruta, nosaltres a l’ANC tenim el nostre, i que podem modificar, JXSI el seu que l’han canviat desprès de les eleccions, la CUP el seu, que també han canviat, potser Omnium pensa en un altre, etc. i aquest es potser el punt mes feble del independentisme, que no tenim un ÚNIC full de Ruta.
Que passaria amb el cens i els funcionaris, si féssim el RI conjuntament amb les eleccions?…segurament el mateix que si no féssim un RI, ja que el estat ens impugnaria les eleccions per que diria que no podem fer unes constituents ni declarar cap independència, i si l’estat no fes pressió, es faria com les eleccions del 27S, de tota manera recordeu que abans de les eleccions hi ha una DI segons el full de Ruta de JxSI…i el estat es quedaria sense fer res?…no ho crec, aquest es el punt de ruptura, amb RI, RUI, o sensa.
Tenim que pensar-ho bé, però no hi podem tornar a fer plebiscitàries, es tornar a deixar-ho en mans dels partits que ens han fallat, el RI està en les nostre mans: SI o NO a la Independència, si surt NO; continuem uns anys mes en la autonomía… però es la única manera de contar-nos.
Si ha se ser abans o desprès de la DI, jo ja no m’hi poso, es una cosa que es te que estudiar bé, i pensem que ja en parlaven el CATN en els seus documents.
Aquest tema no ha sorgit a l’ANC per el problema dels pressupostos, ja en parlaven molt abans, ,mireu-se les piulades o comentaris a articles sobre el tema. el cas es que el trencament del pacte JxSI-CUP ho ha fet mes actual i portar-ho a les portades.
Estic segur que es molt complicat, però el actual full de Ruta de JxSI no crec que ens serveixi millor que aquest que modifiquem. Algú es creu que te menys incerteses i perills el Full de Ruta actual?….jo conec molta gent independentista que no vota als partits que tindria que votar per anar bé, o que senzillament no voten, però que si que ho faran en un Referèndum binari i vinculant, i mols altres que no votaran una constitució que no els hi agradi, per molt catalana que sigui…recordeu el paper de ERC en el Estatut de 2006.

Jo crec que el RI, te mes avantatges que no pas inconvenients, sobre tot de cara al exterior.
I no entenc els comentaris de alguns subscriptors a la por a perdre el referèndum.. senyors es que voleu declarar la Independència sense tenir una majoria de vots a favor?
Si no ho tenim clar, no es fa i punt, com els escocesos ara, el convoquem si tenim estimacions en enquestes de mes de un 55% o 60%
Tenim molts mesos per endavant per parlar-ne, però com deien els de la CUP SENSE POR i amb prudencia

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes