Els agents de la Guàrdia Civil que van intervenir amb violència contra els votants de l’1-O a Sant Carles de la Ràpita han dit que hi van actuar per fer front a la ‘resistència activa’ dels ciutadans i ‘protegir’ els membres de la policia judicial. Ho han declarat aquest matí al jutjat número 4 d’Amposta els primers cinc guàrdies civils citats com a investigats, que només han respost a les preguntes dels seus advocats i de la jutgessa. Ho han fet des de Valdemoro, Madrid, mitjançant videoconferència.

Malgrat que els agents s’han presentat com a víctimes de la situació viscuda l’1-O, la violència policíaca va fer estralls a la Ràpita. Un centenar de persones van ser ateses al centre d’atenció primària i hi va haver una vuitantena de ferits. Com a resposta a l’actuació de la Guàrdia Civil, l’ajuntament va decidir de formar un equip de quatre advocats voluntaris per a defensar els afectats. L’1-O, els agents van ser identificats amb la visualització dels enregistraments i les fotografies d’aquell dia i pel número que portaven a l’esquena.

Vegeu-ne la crònica del Canal Terres de l’Ebre.

En un altre vídeo es veu l’intent d’un vehicle de la Guàrdia Civil d’envestir tres persones.

Els advocats de la seixantena de veïns que han denunciat lesions i danys morals preveuen que el nombre de citacions i persones investigades creixerà –l’operatiu era format per més d’un centenar d’efectius. Volen, a més, saber qui va donar les ordres d’actuar, sobretot perquè la interlocutòria del TSJC demanava de no alterar la convivència ciutadana.

Més informació:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]