El Jutjat de Primera Instància número 1 de La Corunya ha designat a l’estat dipositari de tots els béns mobles i elements accessoris que conformen el complex de Pazo de Meirás i manté la data d’entrega de l’immoble per al dia 10 de desembre.

Després del judici celebrat dimecres passat per revisar la mesura cautelar que prohibeix als Franco retirar béns de l’edifici mentre es realitza un inventari, la jutgessa, Marta Canales, ha dit que es permetrà la retirada d’aquells objectes “d’estricte ús personal o que per les seves característiques, res aportin a la significació del Pazo com a bé d’Interès cultural”.

El Jutjat ha acceptat les al·legacions de l’estat, la Xunta, els ajuntaments de Sada i la Corunya i la Diputació Provincial, i manté d’aquesta manera la data de lliurament de l’immoble el dia 10 de desembre a les 11.00 hores.

Amb relació als masovers, tenint en compte l’oferiment de l’estat perquè se’ls confereixi un termini major per abandonar la casa que habiten, ha fixat com a data màxima el 15 de gener de 2021.

“La literalitat de la sentència és clara”, ha sostingut la titular del jutjat que ha argumentat que la decisió de prohibir retirar béns del recinte sense informar prèviament a la part demandada respon “a una situació d’urgència patent”, ja que els Franco havien contractat vehicles per emportar-se’ls.

“La urgència sorgeix quan els demandats, dient que lliuraran voluntàriament el Pazo, prèviament volen procedir al trasllat de béns en cinquanta camions, que sens dubte són molts camions, el que es traduïa en un buidatge de no se sabia què”, ha assegurat.

En aquest sentit, la magistrada insisteix que era “necessari saber què existia a Meirás” abans de permetre “traslladar tota mena de béns desconeguts”.

Finalment, la jutgessa ha remarcat que, un cop realitzat l’inventari, l’Estat haurà de plantejar “quins béns entén que han de ser lliurats o no”. Així, ha assegurat que “no té sentit obrir ara el debat sobre quins béns s’integren o no al Pazo” perquè la sentència no és ferma.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.