Els estibadors del Port de Barcelona han arribat a un acord amb l’Associació d’Empreses Estibadores Portuàries que garanteix el manteniment dels llocs de treball al sector i impulsa la productivitat a les terminals. D’aquesta manera, el Port de Barcelona es converteix en el primer de tot l’estat espanyol on la patronal i els estibadors han aprovat un conveni laboral després del decret llei que el maig passat va modificar el règim de l’estiba i va liberalitzar l’activitat dels treballadors portuaris a l’estat espanyol, com va exigir Brussel·les. Per la firma del conveni només falta la ratificació de l’assemblea de treballadors portuaris i el vistiplau de la patronal.

A més de la subrogació de tots els treballadors i l’impuls de la productivitat als molls, el conveni s’adapta al que exposa la nova llei en relació a les operatives de cotxes, de manera que seran concebudes com a manipulació de mercaderia i no com a serveis comercials, i incorpora a la plantilla d’estibadors el Grup 0 –el col·lectiu que realitza tasques complementàries i que representa aproximadament el 15% de la plantilla-, segons ha apuntat la coordinadora dels estibadors.

La coordinadora també assegura que les empreses han manifestat la seva intenció d’iniciar de forma immediata els tràmits per a la transformació de les actuals societats de gestió portuària (Sagep) a Centres Portuaris d’Ocupació, ‘imprescindible per aconseguir l’estabilitat i recuperar la credibilitat internacional als molls espanyols’. Així mateix, afegeixen que aquestes dues condicions: ‘són indispensables per a la captació de tràfics i el creixement del sector, estratègic i un dels més productius de l’economia del país, especialment després d’un any convuls com va ser el 2017’.

Per la seva banda, el Port de Barcelona ha valorat de manera ‘molt positiva’ l’acord entre els estibadors i la patronal. En aquest sentit, el president del Port, Sixte Cambra, ha manifestat la seva satisfacció per l’acord i ha assegurat que ‘garanteix la continuïtat de tota l’ocupació del sector de l’estiba al recinte portuari i, fins i tot, la consolida amb la incorporació al cens dels treballadors del Grup 0’. Cambra ha valorat molt especialment el manteniment i el reforç de l’ocupació, ‘una situació molt diferent de la que es preveia l’any passat, quan es va desenvolupar la reforma del règim laboral de l’estiba’.

Actualment, el Port de Barcelona compta amb un total de 1.034 treballadors portuaris. El president del Port de Barcelona també ha subratllat la importància de l’acord per preservar la competitivitat de l’estiba al Port i reforçar l’estabilitat laboral i social després d’un 2017 ‘complicat pel procés legislatiu que va modificar les condicions laborals de l’estiba’. ‘Confio que aquest acord contribueixi a fer avançar de manera definitiva el V Acord Marc del sector de l’estiba’, ha conclòs. Els estibadors dels ports de tot l’estat espanyol van iniciar diverses jornades de vaga el juny passat després del fracàs de les negociacions dels sindicats amb la patronal Anesco per assolir un acord en el nou escenari laboral que es plantejava amb la liberalització del sector. Segons el Ministeri de Foment espanyol, aquestes aturades van causar pèrdues d’uns 150 milions d’euros.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb