Els catalans suspenen la policia espanyola per la violència de l’1-O i aproven els Mossos, segons el CEO

  • Percepció negativa generalitzada sobre l'actuació del govern de Rajoy

VilaWeb
Redacció
09.02.2018 - 17:59

El Centre d’Estudis Opinió (CEO) ha fet públic el sondatge sobre al segon semestre del 2017, on inclou tot un seguir de preguntes relatives a l’1-O i les repercussions que ha tingut. Els catalans aproven l’actuació dels Mossos d’Esquadra i del Govern de la Generalitat durant les setmanes anteriors i en relació a l’1 d’octubre, i també que els ciutadans suspenen l’executiu de l’estat, la policia espanyola i la Guàrdia Civil.

Els enquestats –més de 1.200 persones consultades entre el 16 d’octubre al 9 de novembre de 2017- puntuen diverses institucions en funció de la seva consideració per com van actuar l’1-O i en les setmanes anteriors, i poden atorgar des d’un 0 si creuen que va fer-ho molt malament fins a un 10 si veu que va actuar molt bé. En base a les mitjanes obtingudes, la institució més ben valorada pels catalans són els Mossos d’Esquadra, que obtenen un 6,18 de nota, amb un 17% de ciutadans que consideren molt bona la seva actuació i només un 7,3% que la veu molt dolenta.

El govern de la Generalitat també surt ben qualificat. L’executiu català aconsegueix un aprovat just, amb una nota mitjana de 5,03. I és que un 15,3% dels enquestats puntuen amb un 0 la seva actuació, un 10,3 li donen un 10, i un 14,10 li posen un 5. Qui també aprova per poc és l’Ajuntament de Barcelona, que obté una mitjana de 5,08 i la majoria de puntuacions entre el 5 i el 7.

A l’altre extrem se situen les institucions espanyoles, que suspenen amb molt mala nota. D’una banda, el govern de l’Eseat no passa d’una mitjana de 2,73, amb un 37,8% dels enquestats puntuant amb un 0 la seva actuació en considerar que ha estat molt dolenta, i només un 3.1% qualificant la seva feina de molt bona amb un 10. Per la seva part, la policia espanyola i la Guàrdia Civil també es queden amb una nota baixa, obtenint un 3,04. Només un 2% dels enquestats puntuant-los amb un 10, un 13% donant-los un 5 i un majoritari 34,06 posant-los un 0.

L’enquesta del CEO demana també que es puntuï el grau de confiança que mereixen aquestes institucions tenint en compte el seu comportament en aquelles setmanes de l’1-O. I el resultat torna a ser semblant. Els Mossos d’esquadra obtenen un 6,09, mentre la policia i la Guàrdia Civil es queden en un 3,35, i l’exercit espanyol amb un 3,27. En el terreny institucional, però, cap surt ben parada. El Parlament de Catalunya aconsegueix un 4,80 en confiança, el govern de la Generalitat es queda amb un 4,86, i l’executiu espanyol amb un 2,77. En aquest mateix context, es pregunta igualment per la puntuació de la confiança dipositada en les institucions judicials. Aquí, els tribunals de justícia en general reben un 3,23, i el Tribunal Constitucional es queda amb un 3,11.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any