L’aiguat d’ahir ja és una de les tragèdies humanes més grans viscudes mai al país

VilaWeb

Redacció

30.10.2024 - 11:23
Actualització: 30.10.2024 - 20:15

L’episodi d’aiguats d’aquestes darreres hores en unes quantes comarques valencianes ja és una de les tragèdies humanes més grans viscudes mai al país. De moment, com a xifra provisional, hom parla de 92 morts, però es preveu que en seran més. 

Per posar-ho en perspectiva, la gran riuada del 1957, que ha quedat en la memòria de tots els valencians i omple de senyals i records la ciutat, va fer 81 morts. Aquella riuada va ser causada per unes pluges torrencials que van fer que el riu Túria es desbordàs. Les precipitacions van ser extremadament intenses, amb registres superiors a 361 mm en algunes zones. 

Molts anys després, la pantanada de Tous, que va arrasar les comarques de la Ribera el 20 d’octubre de 1982, va fer 40 morts. Va ser causada per la desbutzada del pantà de Tous, que originà una riuada al Xúquer de 16.000 m³/s.

La gota freda del novembre del 1987, que va afectar principalment la Safor, la Ribera i el Baix Segura, considerada la més catastròfica de la història, va fer tan sols dos morts. Es van batre rècords històrics de precipitació, amb registres de 817 mm en 24 hores a Oliva. Aquest episodi meteorològic havia estat precedit d’una altra gota freda, un mes abans, que havia afectat el Principat, Catalunya Nord i les Illes, i també la Provença, i va fer sis morts.

El riu Segura ha tingut uns quants desbordaments, com els del 1973 i el 2019.

A Mallorca, el 9 d’octubre de 2018, una torrentada violentíssima va assolar la localitat del llevant mallorquí de Sant Llorenç del Cardassar, i en grau més baix, poblacions de la vora, com Artà. Hi van morir tretze persones.

Amb tot, l’episodi més terrible d’inundacions en la història del país són les grans inundacions del Vallès, el 25 de setembre de 1962, que es calcula que van fer entre 800 morts i 1.000. Aquell dia van caure 200 litres per metre quadrat en menys de tres hores (223 mm a Terrassa i 196 mm a Sabadell, per exemple).

Cal tenir en compte que les condicions socials no eren de cap manera les mateixes als anys seixanta que avui. Aquelles riuades també van afectar zones de poblament irregular o, fins i tot, de barraquisme, i després es van escometre grans obres per a canalitzar els rius Túria, Llobregat i Besòs.

 

[Seguiu tota la informació dels aiguats en temps real des d’aquest minut a minut de VilaWeb]

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor