Elena: “No hi haurà ingerències policials a les decisions polítiques”

  • El conseller d'Interior parla per primera vegada sobre la destitució del comissari en cap dels Mossos d'Esquadra i anuncia que ha demanat comparèixer al parlament per explicar-se a fons

VilaWeb
Arnau Lleonart
19.10.2022 - 13:47
Actualització: 19.10.2022 - 13:50

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha pronunciat públicament per primera vegada des de la destitució del comissari en cap dels Mossos d’Esquadra Josep Maria Estela. Ha hagut de contestar una pregunta del diputat dels comuns Marc Parés, que li ha demanat per les acusacions d’ingerència política a la cúpula dels Mossos i ha donat una resposta molt breu obligat pel format de la sessió de control al govern que es fa al parlament, però s’ha compromès a explicar-se amb detall en una compareixença parlamentària que encara no té data.

Elena ha defensat que la destitució s’ha pres d’acord amb la discrecionalitat que té com a conseller per a escollir el cap dels Mossos, i s’ha escudat en la “responsabilitat com a conseller per a garantir i tirar endavant el model i les prioritats definides”. A l’espera de la compareixença específica per a tractar la qüestió, Elena ha defensat la seva decisió d’aquesta manera: “Hi ha un principi al qual no penso renunciar: no hi haurà d’ingerències polítiques a la policia judicial i a l’operativa del cos de Mossos d’Esquadra. Si algú afirma que n’hi ha, ho ha d’acreditar. Però hi ha una segona premissa a la qual tampoc no penso renunciar: no hi haurà interferències policíaques a les decisions que corresponen a la dimensió política.”

Fins ara, tota explicació oficial sobre la crisi que s’havia ofert es limitava a la compareixença de premsa de la portaveu del govern, Patrícia Plaja, i el director general de la policia, Pere Ferrer, en dues entrevistes a El matí de Catalunya Ràdio i a Els matins. Plaja es va limitar a dir que hi havia hagut “discrepàncies i falta d’entesa” entre el conseller i Estela, i va dir una vegada i una altra que les explicacions detallades les donaria Elena. Ferrer, com avui Elena, va negar també ingerències polítiques al cos i va adduir una “manca d’alineament amb un objectiu estratègic del govern”: la feminització dels Mossos d’Esquadra.

L’argument que Estela s’oposava a reequilibrar la diferència entre homes i dones a la policia ha estat el que més ha circulat de manera oficial i extraoficial pels favorables a la destitució. Segons que va dir Ferrer, el punt d’inflexió va ser l’oposició d’Estela al nomenament de quatre dones comissàries i dos homes per a ocupar les sis places vacants. Tanmateix, la crisi a la cúpula dels Mossos ja va esclatar a l’estiu quan Estela va assenyalar l’home que ara el substituirà provisionalment, Eduard Sallent, perquè, deia, se saltava la jerarquia i feia i desfeia dins del cos. Llavors Estela ja en va demanar la destitució, però no es va sortir amb la seva i ara se li ha girat en contra.

Avui Elena tampoc no ha donat detalls sobre l’enfrontament entre Estela i Sallent, però amb la seva resposta ambigua sobre la negativa a les “interferències policíaques a les decisions que corresponen a la dimensió política” s’entreveu una referència a aquesta diferència per la feminització de la política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any