Dos treballadors de la Generalitat han retirat la pancarta amb el llaç groc de suport als presos polítics penjada al balcó del Palau de la Generalitat. Ho han fet poc després de l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya als Mossos d’Esquadra perquè la retiressin ‘immediatament’. De fet, ja eren a palau preparats per retirar-la, però ho han acabat fent dos operaris de la Generalitat, evitant d’aquesta manera la imatge del cos de la policia catalana obeint l’ordre judicial.

El TSJC ja va ordenar al president Quim Torra que la retirés, i li va donar quaranta-vuit hores per fer-ho. Passat el termini, dimecres a la tarda, el president no l’havia retirada pas. A més, va recórrer contra la decisió per considerar-la una vulneració flagrant del dret a la llibertat d’expressió i d’opinió. A l’escrit, de catorze pàgines, el lletrat demanava de suspendre la mesura cautelar i el requeriment personal fet al president dilluns a la tarda, al·legant que l’ordre vulneraria la llibertat d’expressió de Torra.

Tanmateix, ahir el TSJC va desestimar el recurs i avui ha ordenat que es retirés immediatament la pancarta.

El Parlament de les Illes també ha retirat vora les 11.10 el llaç groc que tenia a la façana i que havien col·locat els diputats de Més per Mallorca, després de l’ordre de la Junta Electoral de les Balears a petició del PP. Ahir, va requerir a Més per Mallorca i al president del parlament, Vicenç Thomàs, que en un ‘termini màxim de 24 hores’ ordenés ‘la retirada immediata’ dels llaços grocs que poguessin trobar-se a la cambra. Segons la junta, el llaç groc és un signe que pot ser usat ‘legítimament’ en propaganda electoral, però no pels poders públics, que han de mantenir ‘una rigorosa neutralitat política’.

El 10 de setembre, Més per Mallorca va col·locar el llaç en un dels balcons dels despatxos dels diputats. Després de penjar el llaç, minuts abans del primer ple de la legislatura, el portaveu parlamentari de la formació, Miquel Ensenyat, va defensar que aquest era ‘un símbol de denúncia emparat per la llibertat d’expressió’. ‘És una manifestació cívica i pacífica d’una idea. Qui no comparteixi el seu significat té infinites formes per expressar-ho, però mai ocultant o negant l’expressió de qui pensa diferent’, va defensar, abans d’afegir que el llaç no anava ‘en contra de res, ni de ningú’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb