La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha inadmès la querella criminal presentada pel PP contra el president Quim Torra per un suposat delicte d’usurpació de funcions. El PP argumentava que la pèrdua de la condició de diputat de Torra arran de l’ordre de la Junta Electoral espanyola suposava també la pèrdua automàtica de la presidència de la Generalitat i que, per tant, Torra havia exercit de president de manera il·legal.

La resolució refusa aquest posicionament i diu que no hi ha cap fet constitutiu de delicte perquè no existeix cap acte jurídic que hagi cessat Torra com a president. El delicte d’usurpació, diu la resolució, exigeix l’evidència que la persona denunciada no estigui habilitada per al càrrec que s’atribueix. Tal com van determinar els lletrats del parlament, Torra només pot ser inhabilitat com a president en cas de sentència ferma.

El TSJC va condemnar Torra a un any i mig d’inhabilitació per a l’exercici de càrrec públic i a una multa de 30.000 euros perquè el considerava culpable de desobediència per no haver retirat a temps els llaços grocs del Palau de la Generalitat. La sentència encara no és ferma.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb