El TSJ valencià tomba els projectes lingüístics de dues escoles perquè considera que discriminen el castellà

  • La secció quarta de la Sala del Contenciós-Administratiu ha donat per bons els projectes d’unes altres tres escoles que també havien sigut recorreguts

VilaWeb
Redacció
24.02.2022 - 19:50
Actualització: 24.02.2022 - 20:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha anul·lat els projectes lingüístics dels col·legis Joaquim Muñoz de Torís (Ribera Alta) i Beata Inés de Benigànim (Vall d’Albaida). En tots dos casos, els magistrats consideren que aquestes dues escoles dedicaven més del doble de temps lectiu i les assignatures troncals, excepte llengua i literatura castellana, al català. D’aquesta manera admeten els recursos que deien que el castellà està discriminat.

En el cas de Torís, la resolució afirma que el projecte lingüístic del centre per a aplicar el Programa d’Educació Plurilingüe no justifica la proporcionalitat de la docència en cada una de les dues llengües oficials. Diu també que no compleix la condició d’impartir en castellà una assignatura troncal i, per tant, no compleix el mínim del 25% que marca la llei.

Proporcionalitat raonable

L’alt tribunal ha emès un comunicat on deixa escrit que “El pes del valencià i el castellà a l’educació plurilingüe sostinguda amb fons públics al País Valencià ha d’observar una proporció raonable i guardar un equilibri tant quant al temps lectiu com en el seu repartiment entre les assignatures troncals”.

Segons que s’afirma a la sentència, per a prendre aquesta decisió, el tribunal ha tingut en compte el context socioeducatiu i demolingüístic.

A banda de tombar els programes de les escoles de Toris i de Benigànim, el TSJ valencià ha avalat els projectes dels Centres d’Educació Infantil i Primària Villar Palasí de València i Vicenta Ruso de Santa Pola (Baix Vinalopó). En un cinquè procediment, la sala ha donat per bo el repartiment curricular entre les dues llengües en un centre concertat d’Elda (Vinalopó Mitjà), encara que ha estimat parcialment el recurs perquè considera que no s’han pres les mesures adequades per a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge. 

Per la seva banda, la conselleria d’Educació ha anunciat que la Generalitat recorrerà a les sentències per a aportar al tribunal “tots els arguments i fonamentacions necessaris que resolen justificadament els dubtes procedimentals i pedagògics manifestats pel tribunal”. En el mateix comunicat destaquen que el sistema educatiu valencià compta amb 1.338 centres educatius d’Infantil i Primària amb Projecte Lingüístic de Centre propi i el tribunal només ha estimat dos casos, és a dir, un 0,1% del total.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes