La  Generalitat presentarà un recurs de cassació contra la sentència del TSJ que ha declarat nul el PATIVEL, el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral, aprovat en maig del 2018.

El recurs d’una constructora

La sala del contenciós administratiu del TSJ valencià considera el pla contrari a dret i estima el recurs que l’empresa constructora Torreviñas amb seu a Torrevella hi va presentar en contra.

Segons la sentència, el pla de protecció del litoral s’ha d’anul·lar perquè en els plecs administratius no hi ha “un estudi economicofinancer que reflectisca els costos d’implementació de PATIVEL i la repercussió econòmica que comporta per a les propietats afectades i per als municipis que l’hauran de desenvolupar”. Segons el TSJ, el pla tampoc no preveu les possibles responsabilitats patrimonials que per a l’administració autonòmica podran tenir la desclassificació del sòl que s’hauria de fer a l’empara de la norma.

La sentència aporta encara un segon motiu de nul·litat. Diu que el PATIVEL incompleix la llei d’Igualtat entre Domes i Homes perquè no inclou un informe d’avaluació de l’impate per raó de gènere.

I encara hi ha un tercer motiu de nul·litat: el pla no s’ha sotmès a “una vertadera avaluació ambiental i territorial estratègica”. Diu la sentència que no s’analitzen les conseqüències que el pla de protecció del litoral pot tenir sobre la població, la salut humana, la flora, la fauna o la biodiversitat.

Canvi de criteri de la sala

Segons el conseller de política territorial Arcadi España, la sentència, que encara no és ferma, evidencia un canvi de criteri i de rumb en la valoració de la sala que anteriorment s’havia pronunciat en termes favorables.

España ha volgut remarcar que la sentència no valora el contingut del PATIVEL com a eina de protecció del litoral, sinó aspectes formals. “Sí que es van presentar els informes tècnics, però la sala els considera insuficients”. També ha  destacat que el Consell emprarà tots els recursos jurídics per a continuar preservant el litoral.

El PATIVEL

El PATIVEL, aprovat pel consell el mes de maig del 2018 proposa la conservació de més de 7.500 hectàrees de sòl. Són terrenys que tenen una gran quantitat ambiental, territorial i paisatgística.

L’objectiu del pla era la protecció i conservació d’espais del litoral que encara es troben sense edificar. També buscava connectar la mar amb l’interior evitant barreres que deterioraren el litoral.

El pla distingeix dues categories: el sòl no urbanitzable de protecció del litoral, fins als 500 metres des de la riba terra endins. I el sòl no urbanitzable de reforç del litoral des dels 500 metres fins als mil metres des de la ribera terra endins.

Segons que deia la Generalitat l’any 2018, el PATIVEL feia compatible l’activitat econòmica i el respecte als valors ambientals i territorials. 

El PATIVEL garantia als propietaris d’unifamiliars disseminades i en situació irregular, regularitzar-les a través de projectes d’integració paisatgística i de disminució de l’impacte i el control de vessaments d’aigües fecals.

Durant la tramitació del pla es van rebre uns 4.000 escrits de reforma o de millora dels quals se’n va acceptar el 42%.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.