El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment diversos preceptes de la Llei Balear de regulació de les curses de braus i de protecció dels animals a les Illes Balears, coneguda com a llei de ‘bous a la balear’, que prohibeix la mort de l’animal.

L’art tribunal ha admès a tràmit el recurs interposat contra la norma per part del govern, i estableix la suspensió de diferents preceptes de la norma. El Tribunal Constitucional haurà de ratificar o aixecar aquesta suspensió en un termini no superior a cinc mesos.

L’obligació que tots els bous que es toregen en places tinguin un mínim de 4 anys complerts i en qualsevol cas menys de 6; o l’establiment de pesos mínims dels toros i obligació d’una bàsculaen totes les places independentment de la categoria de la plaça de què es tracti, són algunes de les normes suspeses.

Així mateix, suspèn la cancel·lació per part del president de la plaça si no es compleixen els requisits ara impugnats; i el reconeixement veterinari dels toros per a comprovar l’estat sanitari i de benestar de l’animal un cop acabat l’espectacle.

A més, se suspèn que els animals que hagin de ser torejats arribin a la plaça de braus com a mínim 48 hores abans de la celebració de l’espectacle taurí; que no siguin reclosos en els corrals de la plaça durant la seva estada; i la tornada després la correguda des dels mateixos corrals.

També se suspèn la prohibició de la presència de cavalls durant les curses de braus; i la limitació a tres bous per espectacle i amb una durada no superior a 10 minuts.

Igualment, se suspèn que no es puguin fer servir determinats instruments que s’utilitzen en el món de la tauromàquia, així com qualsevol instrument punxant que pugui produir ferides i/o la mort del toro. Com a conseqüència, també se suspèn que l’omissió d’aquestes condicions sigui considerat infracció molt greu.

Els arguments del govern espanyol
L’executiu espanyol va decidir d’interposar el recurs per falta de competències i per incomplir determinats preceptes de lleis estatals sobre patrimoni immaterial i tauromàquia.

A parer del govern, les Illes no té en el seu estatut competències específiques per a la protecció d’animals, a més que la regulació, diu, incompleix determinats preceptes de lleis estatals, tant les referides a patrimoni immaterial com les referides a la tauromàquia.

D’una banda, considera que aquesta llei balear envaeix o menyscaba competències estatals que regulen les condicions bàsiques que garanteixen la igualtat de tots els espanyols en l’exercici dels seus drets i deures.

El govern també recorda que el 2016, el Tribunal Constitucional va dictar sentència sobre la Llei catalana de protecció dels animals, indicant que és competència de l’administració general de l’estat garantir la conservació i promoció de la tauromàquia com a patrimoni cultural. El govern balear ja ha avançat que defensarà davant del Tribunal Constitucional la normativa aprovada al Parlament.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.