El Tribunal Constitucional ha convocat el ple del dia 16 d’agost per a estudiar el recurs de súplica interposat per la Generalitat el dia 3 d’agost contra la suspensió cautelar de l’article 135.2 de la reforma del reglament del parlament, segons que informa el diari Ara. L’article recorregut permet la tramitació de lleis per lectura única a petició d’un sol grup parlamentari.

El recurs de súplica del govern demana que s‘impedeixin l’abús de dret i la desviació de poder que resulten de la impugnació plantejada. En el text la Generalitat també assenyala que el recurs del govern espanyol contra la reforma del reglament no es basa en la inconstitucionalitat del text impugnat sinó en la presumpció de la seva futura aplicació a un supòsit determinat, és a dir, en la idea que es farà servir el mecanisme de lectura única per a aprovar la llei del referèndum, registrada al parlament el dia 31 de juliol.

La Generalitat també recorda que hi ha altres parlaments de l’estat espanyol que tenen el procediment de lectura única i no han estat impugnats.

És previst que el ple del TC desestimi la referència de la Generalitat a l’abús que el govern de l’estat espanyol fa dels recursos d’inconstitucionalitat que suspenen la norma recorreguda automàticament quan són presentats al tribunal.

La reunió de l’alt tribunal es farà el mateix dia que es reprèn l’activitat parlamentària i que, curiosament, el president del govern espanyol va dir que es podria convocar un consell de ministres extraordinari.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb