El vice-president de la Generalitat, Oriol Junqueras, continuarà empresonat a Estremera. Ho ha decidit el Tribunal Suprem espanyol, que ha desestimat per unanimitat el recurs de la defensa. Els magistrats consideren que hi ha risc de reiteració delictiva perquè ‘cap element’ no indica que Junqueras abandonarà la via unilateral, és a dir, la confrontació amb l’estat espanyol.

Durant la revisió del recurs, el tribunal va donar la paraula al vice-president, que va defensar que és un home de pau i va fer una crida al diàleg. Junqueras va fer referència a les seves conviccions religioses i va apel·lar al civisme i al ‘diàleg bilateral’ que detalla ERC en el programa electoral.

El seu advocat, Andreu Van den Eynde, va argumentar que havia de ser alliberat perquè havia estat triat diputat i mantenir-lo a Estremera volia dir violar el dret de representació política. Van den Eynde va explicar que la vista havia estat productiva, però va desitjar que no fos ‘una prèvia del judici i que es tinguessin en compte els arguments de la defensa.

Tanmateix, el Suprem s’ha decantat a favor de l’argumentari de la fiscalia i l’acusació popular (el partit d’ultradreta VOX), que consideren que el Junqueras no ha acatat en cap moment el marc constitucional espanyol. A més, el ministeri públic va posar en dubte que pogués representar políticament els catalans.

El vice-president, conjuntament amb la resta del govern, és acusat de rebel·lió, sedició i malversació de fons pel referèndum del primer d’octubre. Amb la interlocutòria d’avui, la justícia espanyola denega per segona vegada la sortida de Junqueras de la presó.

Ací podeu consultar la interlocutòria:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb