El Sindicat de Llogateres veu insuficient la llei de l’habitatge espanyola per a regular els lloguers

  • El sindicat creu que la regulació hauria de ser automàtica a tots els municipis amb una situació de mercat tensa

VilaWeb
ACN
06.10.2021 - 10:40
Actualització: 06.10.2021 - 11:47

El Sindicat de Llogateres considera que la llei de l’habitatge espanyola per a regular els lloguers és un primer pas però insuficient. En un comunicat, diu que la llavor d’aquesta norma és la que es va aprovar a Catalunya, però alerta que fins que no hi hagi un text legislatiu no es pot cantar victòria. L’aplicació de la regulació dels preus –diu en sindicat– hauria de ser automàtica a tots els municipis amb una situació de mercat tensa. A més, demana que la baixada dels preus inflats sigui obligatòria al conjunt del mercat i no sols per a les empreses amb més de deu habitatges i que els municipis puguin fer variacions passat el primer any de regulació.

L’organització ha instat a evitar desequilibris territorials en l’aplicació de la regulació. Segons el sindicat, a Barcelona gairebé al 70% dels llogaters li fóra difícil de beneficiar-se de la baixada dels preus inflats. A la resta de municipis n’hi hauria més que en restarien fora. L’organització es pregunta com pot ser que una persona física amb dues-centes propietats no es veiés afectada.

D’una altra banda, s’oposa al fet que l’acord retardi les baixades de preu obligatòries fins divuit mesos després d’haver-se aprovat la norma. Això, segons diu, desatén la necessitat que els preus de lloguer baixin urgentment.

A més, critica que en el cas dels particulars amb menys de deu habitatges es parli de baixades de preu voluntàries en canvi d’una bonificació fiscal del 90%. Segons el Sindicat, això implicaria una transferència directa del conjunt de la societat a les llars amb ingressos més alts i, alhora, no veu clar que ajudi a abaixar preus.

Finalment, diu que hi ha dos envits més enllà d’aquest norma: establir contractes renovables automàticament tret que l’arrendatari incorri en una falta greu o que l’arrendador hagi de recuperar l’habitatge per a ús propi; i, en segon lloc, establir que els honoraris de les immobiliàries vagin a càrrec dels arrendadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any