El PSC renuncia ara a la ‘via canadenca’ del referèndum a Catalunya

  • Amb la introducció de les esmenes en l'article de la ponència estratègica que ho preveia

VilaWeb

Europa Press / Redacció

20.10.2016 - 22:00
Actualització: 21.10.2016 - 10:21

El PSC canviarà la redacció de l’article de la seva ponència política que es referia a la ‘via canadenca’. Ara vol emfasitzar que ‘la prioritat absoluta’ per donar resposta a l’encaix de Catalunya a Espanya és una reforma federal de la constitució espanyola.

Fonts del partit han explicat a Europa Press que aquesta ‘autoesmena’ de la ponència té el propòsit de reduir les discrepàncies que es van palesar quan en el redactat inicial hi va incloure el desenvolupament d’uns altres ‘instruments democràtics –per exemple, una llei de la claredat com la canadenca–’ per acabar fent un referèndum legal i acordat a Catalunya en cas que els catalans desestimessin majoritàriament la reforma federal.

La ponència marc, que es debatrà al congrés que el PSC farà del 4 al 6 de novembre i marcarà l’estratègia política del partit aquests anys vinents, ha rebut un total de 213 esmenes d’agrupacions i militants: 13 es refereixen a l’article que inclou la referència a la ‘via canadenca’. Fins ara l’article deia això:

Els articles de l'esborrany de ponència del PSC que feien referència al referèndum.
Els articles de l’esborrany de ponència del PSC que feien referència al referèndum.

D’aquestes esmenes, n’hi ha sis que beneeixen un pla B en cas de rebuig majoritari a la reforma federal, cinc que demanen la supressió total del paràgraf que preveu el referèndum legal i acordat i dues que proposen de reformular-lo sencer sense fer al·lusió a la ‘via canadenca’.

La redacció que es prepara tindrà en compte aquestes esmenes: ‘Les aportacions rebudes permeten veure que tots estem d’acord en el fons de la qüestió, que és la necessitat d’una reforma confirmada de la constitució’, diuen les mateixes fonts del PSC.

Per això l’objectiu de la ponència ara és ‘subratllar més fermament allò que tots els socialistes comparteixen’ i centrar-se en ‘l’opció A’, és a dir, la de sotmetre a consulta una reforma federal de la constitució, i abandonar tota referència al precedent del Quebec. ‘No cal’, diuen les fonts que cita Europa Press.

Aquests dies vinents es preveu que es presenti un text ‘aclaridor’ de la ponència marc que respongui a les esmenes i obtingui el consens majoritari del partit: la reformulació no se cenyirà només a la ‘via canadenca’, sinó que concernirà tots aquells paràgrafs esmenats per la militància. D’aquesta feina en sorgirà un document amb l’anàlisi de totes les aportacions que s’enviarà als delegats del congrés.

Així i tot, aquells militants que considerin que el document que es portarà al congrés no recull l’esperit de les seves esmenes podran sotmetre-les a votació dels delegats, per bé que per a fer-ho hauran de menester el suport del 75% de la comissió.

Topada entre Iceta i Parlon
La ‘via canadenca’ ha estat un dels temes que ha portat més polèmica en la campanya de primàries del PSC que han disputat Miquel Iceta i Núria Parlon.

Iceta és un gran defensor de la reforma federal de la constitució –va participar en la Declaració de Granada amb què el PSOE va assumir-la en l’eix polític–, però creu que els federalistes han de poder parlar de tot sense por ni complexos, fins i tot de la possibilitat que pogués fracassar aquest projecte a Catalunya.

‘Continuem convençuts que la solució ve de la reforma constitucional, però molta gent ens pregunta: “Si surt que no, què passa?” Per això va sortir aquesta possibilitat’, va declarar quan es va presentar la ponència marc.

Parlon va veure precipitat d’incloure aquesta alternativa en la ponència marc del partit perquè, segons que va explicar en una entrevista d’Europa Press, proposar una alternativa afebleix el ‘pla A’: ‘El nostre partit ha sofert molt amb aquest tema, hem estat molt despistats i hem hagut de fer molts esforços per a defensar el dret de decidir i després no.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor