El PSC no anirà a l’acte institucional de la Diada organitzat pel govern de la Generalitat perquè està dedicat als presos polítics i exiliats. En concret, no assistirà a l’acte de la vigília de l’Onze de Setembre, en què es farà un espectacle anomenat ‘Tornarem’. Fonts del PSC argumenten que les celebracions institucionals organitzades pel govern i el parlament ‘haurien de ser inclusives’ i han denunciat que se n’han sentit exclosos. El PSC, de fet, s’ha queixat formalment a la reunió d’aquest matí de la mesa del parlament. C’s, que ja havia anunciat que no participarà en els actes perquè opina que exclouen a la meitat dels catalans, també hi ha expressat el seu malestar. En canvi, el PSC sí que assistirà a l’auditori del parlament al lliurament de la Medalla d’Or de la cambra a Carola Rackete i Òscar Camps i, l’endemà, a l’ofrena floral al monument de Casanova de Barcelona.

Fonts de la presidència del parlament apunten que els actes de la Diada no s’aproven formalment per la mesa, que sí que avala l’atorgament de la medalla d’or. També recorden que, en la repartició de funcions en l’organització dels actes institucionals, a més, l’acte de la plaça Sant Jaume és organitzat pel govern.

En la roda de premsa d’ahir de presentació dels actes institucionals, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va assegurar que l’espectacle de dimarts reservarà un ‘paper important’ als presos i als exiliats, que hi participaran aportant els seus testimonis. ‘Enguany, més que mai, els hem de tenir ben presents i donar-los tot el nostre suport i escalf’, va dir. Divendres passat, el líder del PSC, Miquel Iceta, havia avançat que el PSC assistiria als actes institucionals i apostava perquè fossin ‘absolutament unitaris i oberts a tothom’.

Guia Diada 2019: Tota la informació sobre la manifestació de l’Onze de Setembre

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb