El PDECat blinda el no al pressupost espanyol

  • El consell nacional lliga curt els diputats a Madrid i aprova oposar-se a les iniciatives de Sánchez

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
21.12.2018 - 07:49
Actualització: 21.12.2018 - 08:03

El PDECat votarà en contra del pressupost de Pedro Sánchez mentre hi hagi presos polítics i exiliats i s’oposarà a totes les iniciatives impulsades pel PSOE, amb una excepció: les que suposin ‘una millora de les condicions de vida dels ciutadans de Catalunya’. El consell nacional del partit va lligar ahir curt els seus diputats al congrés i senadors. A la mateixa hora que el president de la Generalitat, Quim Torra, i l’espanyol, Pedro Sánchez, es reunien al Palau de Pedralbes, uns metres més enllà de la Diagonal el PDECat aprovava una resolució que pretenia arrenglerar els moviments dels representants del partit a les institucions espanyoles amb Carles Puigdemont i el mateix Torra.

La iniciativa plantejava inicialment oposar-se a totes les iniciatives del PSOE mentre es mantingui la repressió i no es negociï la resolució del conflicte amb un referèndum, però va ser transaccionada amb la direcció per incloure-hi l’excepció, que inclouria mesures com l’increment del salari mínim, sempre i quan el PSOE les tramiti a banda dels comptes. El pacte de l’impulsor del text (Ivan Condés, president de l’agrupació de les Corts) amb la direcció del partit, va permetre un aval amplíssim a la proposta: només hi va haver vuit abstencions. A més, si s’han de replantejar el vot en ‘decisions d’especial rellevància’ promogudes pel govern espanyol, s’haurà de preguntar als associats com procedir a través d’una consulta electrònica. Ahir mateix, els diputats del PDECat al congrés van donar suport a l’ampliació del sostre de despesa, tot i que el PP la vetarà amb la seva majoria absoluta al senat.

Segons fonts del PDECat, la resolució va generar un intens debat. El president de l’agrupació de les Corts va defensar-la recordant els darrers moviments del PSOE i del PSC contraris a l’independentisme, així com la necessitat de no renunciar a la via unilateral. Un punt, aquest darrer, que també recull la resolució aprovada. La iniciativa argumenta que l’aposta del PDECat per una negociació entre els governs català i espanyol per a resoldre el conflicte no implica que es descartin ‘mesures de caràcter unilateral per a assolir un estat independent’, i posa a disposició tots els seus càrrecs electes per implementar aquesta estratègia.

Durant la discussió de la resolució al consell nacional, també hi va intervenir el president del partit, David Bonvehí, per defensar la transacció. Mercè Conesa, presidenta del consell nacional, va argumentar en canvi la seva oposició a limitar el marge de maniobra per a fer política a les cambres espanyoles tenint en compte la tradició pactista que hi ha tingut l’espai convergent, segons fonts consultades. Conesa va ser una de les dirigents que va avalar la gestió de Marta Pascal al capdavant del PDECat en l’assemblea de l’estiu.

En aquella assemblea, precisament, la pugna entre el sector alineat amb Carles Puigdemont i el de Pascal es va saldar amb el pacte d’una direcció conjunta que pretenia evitar el trencament del partit, després de la sortida de la que havia estat coordinadora general. Les tensions entre les dues famílies, tanmateix, continuen vives. Estan a l’expectativa que la comissió delegada designada faci una proposta d’encaix del PDECat a la Crida Nacional per la República. L’actuació dels diputats al congrés espanyol continuava sent un dels motius de fricció. Amb la resolució d’ahir, els partidaris de Puigdemont pretenien assegurar així una actuació de no col·laboració amb Sánchez a les dues cambres espanyoles mentre es mantingui la repressió. El consell nacional és el màxim òrgan de decisió del partit entre assemblees.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any