El PDECat decidirà demà si retira tot el suport parlamentari al govern espanyol i deixa caure Pedro Sánchez. El consell nacional del partit votarà una proposta de resolució que, si s’aprova, compromet el PDECat a votar contra el pressupost espanyol mentre hi hagi presos polítics i exiliats i, alhora, a oposar-se a qualsevol iniciativa legislativa de l’executiu de Sánchez mentre no comencin les negociacions per a resoldre el conflicte polític amb l’objectiu de convocar un referèndum d’autodeterminació. La resolució ha estat presentada per Ivan Condés, president de l’agrupació de les Corts, i ha estat avalada per l’executiva de l’agrupació barcelonina perquè se sotmeti al criteri del consell nacional, el màxim òrgan de decisió del partit entre assemblees.

VilaWeb ha tingut accés al text, enviat als consellers nacionals. L’objectiu és afermar la posició del partit en un context de divisió interna, entre els sectors més partidaris d’arrenglerar-se totalment amb Carles Puigdemont i amb la Crida, i els que defensen el manteniment d’una posició més moderada i pactista i un perfil propi que relligui el PDECat amb l’antic electorat de CDC.

El refús d’avalar els comptes de Sánchez mentre no hi hagi avenços en la resolució del conflicte és compartida per amplis sectors del partit. El segon punt de la resolució, tanmateix, va més enllà: amplia la negativa a col·laborar amb el PSOE a qualsevol iniciativa legislativa mentre es mantingui la repressió i no es negociï la resolució del conflicte. Diu així: ‘Votar negativament qualsevol iniciativa legislativa del govern espanyol, mentre hi hagi presos polítics i exiliats, i no s’iniciïn les negociacions per a resoldre el conflicte polític entre Catalunya i Espanya –entre representants del govern català i del govern espanyol– amb la finalitat de celebrar un referèndum d’autodeterminació.’ No obstant això, aquest punt pot variar d’aquí a la votació del consell nacional, demà al vespre. Segons fonts del PDECat, s’hi pot acabar introduint una excepció perquè els diputats al congrés espanyol i els senadors puguin donar suport a les propostes del PSOE que impliquin una millora directa per a la butxaca del ciutadà, com ho podria ser un augment de les pensions o de la prestació de desocupació. Això encara és objecte de discussió interna fins a l’hora de la votació.

Suport a Torra si emprèn la via unilateral
La resolució també pretén que el PDECat doni suport total al govern de Quim Torra, de qui alguns dirigents del partit han qüestionat l’actuació. En concret, el tercer punt de la resolució els compromet a avalar l’estratègia de la Generalitat si pren ‘mesures de caràcter unilateral per a assolir un estat independent’, malgrat que la via negociada sigui la desitjada per a la resolució del conflicte. Aquest suport es concretaria posant a disposició de l’executiu l’actuació dels diputats i senadors del PDECat al parlament espanyol.

En l’exposició de motius de la resolució s’enumeren els darrers moviments i preses de posició del PSOE hostils amb l’independentisme, començant per l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. La iniciativa es votarà, a més, després de l’enduriment del discurs de Sánchez amb Catalunya en el debat de la setmana passada al congrés i coincidirà amb l’arribada de Sánchez a Barcelona, la vigília de la reunió del consell de ministres i mentre els dos governs negocien el format i el contingut d’una possible reunió dels presidents ampliada amb l’assistència de més ministres i consellers. El consell nacional del PDECat es reunirà demà al vespre a l’Auditori Axa de Barcelona. La reunió també inaugurarà el procés de primàries per a l’elecció d’un candidat a les eleccions europees.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb